Adam Kozanecki: Coulis z malin i jeżyn

Adam Kozanecki: Coulis z malin i jeżyn
Adam Kozanecki: Coulis z malin i jeżyn

Coulis z malin i jeżyn z kropelkami kremowego sosu śmietanowego z jagodami, poziomki i truskawki, kruche ciastko, dzika mięta

Składniki:

100 g malin 100 g jeżyn 200 ml wina białego sok z cytryny do smaku cukier puder do smaku poziomki leśne jagody leśne śmietana kremówka 36% - dobrze schłodzona ser mascarpone 100 g masła 150 g mąki pszennej typ 480 50 g cukru pudru szczypta soli dzika mięta

Przygotowanie:

Maliny i jeżyny gotujemy w białym winie z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość przecieramy przez sito. Chłodzimy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Mąkę, masło, cukier i szczyptę soli, miksujemy w malakserze, zagniatamy ciasto, chłodzimy, wałkujemy, formułujemy ciasteczka, pieczemy w piekarniku kilka minut aż będą złociste.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone w stosunku 2:1 oraz rozgniecione jagody, delikatnie mieszamy.

Na talerz nalewamy coulis z owoców, układamy kilka poziomek i truskawek, dokładamy ciastko, kropimy kremowym sosem , dekorujemy dziką miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości