Adam Kozanecki: Stek z miecznika, z sałatką z kopru włoskieg

Adam Kozanecki
Adam Kozanecki

Stek z miecznika, z sałatką z kopru włoskiego, karmelizowana marchewka sos śmietanowy z fenkułem

Składniki:

stek z miecznika sól/pieprz tymianek oliwa z oliwek liść laurowy starta skórka z pomarańczy i cytryny Przygotowanie:

Stek z miecznika marynujemy w przyprawach, oliwie z oliwek i startej skórce z cytrusów. Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Patelnię rozgrzewamy na ogniu, a następnie grillujemy miecznika z obu dwu stron tak, aby mięso nie było zbyt ścięte i suche.

Dodatkowo: 1 duży koper włoski pęczek szczypiorku oliwa z oliwek cukier sól/pieprz sok z cytryny 1 pomarańcza 2 marchewki miód akacjowy

Przygotowanie:

Koper włoski szatkujemy na mandolinie, dodajemy pokrojony szczypiorek, całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z oliwą. Odstawiamy. Pomarańczę obieramy przy pomocy noża odcinając całe albedo. Wycinamy fileciki z pomiędzy błon. Dodajemy do kopru przed podaniem.

Marchew kroimy wzdłuż, dusimy z odrobiną wody na patelni, doprawiamy, podlewamy miodem i odparowując - karmelizujemy.

3 ząbki czosnku cebula szalotka nać kopru włoskiego sól/pieprz wino białe śmietanka kremówka zimne masło

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle, rumienimy, a następnie podlewamy białym winem. Odparowujemy, dodajemy nać kopru włoskiego, śmietankę, całość redukujemy, doprawiamy, a na koniec dodajemy odrobinę zimnego masła, aby zagęścić.

podziel się:

Pozostałe wiadomości