Co się kryło w bigosie MasterChef?

"MasterChef" - odcinek 5
"MasterChef" - odcinek 5
Prawdziwy MasterChef powinien nie tylko świetnie gotować, ale również posiadać umiejętność odróżniania smaków. Dlatego, by sprawdzić, jak działają kubki smakowe uczestników, jurorzy przeprowadzili „Test Smaku”, polegający na rozróżnianiu jak największej ilości składników, z których zrobiona jest określona potrawa. Na tę właśnie okoliczność został przygotowany bigos. Nie był to jednak zwyczajny bigos!

Zaskakiwał on bowiem różnorodnością znajdujących się w nim składników. A tych było aż 20!

W skład bigosu wchodziły:

1. Kapusta kiszona,

2. Kapusta biała,

3. Smalec gęsi

4. Kiełbasa jałowcowa,

5. Mięso z dzika,

6. Mielona jagnięcina,

7. Mięso z jelenia

8. Prawdziwki (czyli borowiki)

9. Śliwki wędzone,

10. Gruszki suszone,

11. Śliwowica (łącka),

12. Imbir,

13. Jałowiec,

14. Tymianek świeży,

15. Cząber suszony,

16. Ziele angielskie,

17. Liść laurowy

18. Kwiat kopru,

19. Sól,

20. Pieprz

„Eksplozja smaków była miażdżąca!” – powiedział, po spróbowaniu bigosu, Błażej Koperski. Trudno się dziwić! Mało kto dodaje do bigosu: jelenia, mieloną jagnięcinę, czy śliwowicę. W naszym teście nie chodziło jednak o stworzenie apetycznie wyglądającego, typowego dania, na które wystarczy spojrzeć, by rozpoznać składniki, z których zostało zrobione. Dlatego stworzyliśmy bigos kryjący w sobie mnóstwo niespodzianek, które zdołają rozpoznać tylko najlepsi!

podziel się:

Pozostałe wiadomości