Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie”
Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie” 

Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie”

Składniki:

200 g polędwicy z dorsza
4 marchewki
10 suszonych pomidorów w zalewie
1 por
1 jogurt naturalny
1 pęczek zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz
pieprz cayenne
3 łyżki ziaren słonecznika
gałka muszkatołowa
kurkuma
sok z limonki

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku 20 min do miękkości.
Natkę pietruszki blendujemy z czosnkiem, oliwą z oliwek z solą i pierzem oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Pory kroimy w piórka i smażymy na maśle ok. 2 minuty. Następnie zalewamy odrobiną wody i podduszamy ok. minutę. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i 1 łyżkę oliwy z zalewy. Wszystko mieszamy na patelni ok. minutę, przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz pieprzem cayenne do smaku (przykrywamy folią aluminiową).
Rybę przyprawiamy solą i pierzem, smażymy na klarowanym maśle (ryba ma być biała). Na koniec skrapiamy sokiem z limonki.
Marchewkę blendujemy z 2 łyżkami masła, doprawimy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, kurkumą i gałką muszkatołową. Na pesto z pietruszki i purée z marchewki wykładamy rybę, polewając sosem z pora i pomidorów.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix