Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie”

Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie”
Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie”

Aleksandra Mikłasz – Zakrzewska „ Ostatnie życzenie”

Składniki: 200 g polędwicy z dorsza 4 marchewki 10 suszonych pomidorów w zalewie 1 por 1 jogurt naturalny 1 pęczek zielonej pietruszki 2 ząbki czosnku pół szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz pieprz cayenne 3 łyżki ziaren słonecznika gałka muszkatołowa kurkuma sok z limonki

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku 20 min do miękkości. Natkę pietruszki blendujemy z czosnkiem, oliwą z oliwek z solą i pierzem oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Pory kroimy w piórka i smażymy na maśle ok. 2 minuty. Następnie zalewamy odrobiną wody i podduszamy ok. minutę. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i 1 łyżkę oliwy z zalewy. Wszystko mieszamy na patelni ok. minutę, przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz pieprzem cayenne do smaku (przykrywamy folią aluminiową). Rybę przyprawiamy solą i pierzem, smażymy na klarowanym maśle (ryba ma być biała). Na koniec skrapiamy sokiem z limonki. Marchewkę blendujemy z 2 łyżkami masła, doprawimy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, kurkumą i gałką muszkatołową. Na pesto z pietruszki i purée z marchewki wykładamy rybę, polewając sosem z pora i pomidorów.

podziel się:

Pozostałe wiadomości