Andrzej Skupień „Zupa po kantońsku”

Andrzej Skupień „Zupa po kantońsku”
Andrzej Skupień „Zupa po kantońsku”

Składniki na bulion: udko z kurczaka, kawałek indyka, seler, pietruszka, marchew, por, liść sałaty, 2 cebule, sól, pieprz czarny

Dodatkowo: sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, chili, limonka, trawa cytrynowa, brokuły, łosoś, sól, pieprz, makaron ryżowy, cebula dymka, kolendra, szczypiorek

Przygotowanie: Składniki na bulion obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Przyprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, kawałkiem papryczki chili, kawałkiem zgniecionej trawy cytrynowej oraz dymką. Wszystko w takich ilościach, aby uzyskać pożądany dla siebie lekko ostry smak. Łososia kroimy na 2 cm kostki i marynujemy w oleju sezamowym. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do bulionu różyczki brokułów. W osobnym garnku, w osolonym wrzątku gotujemy makaron ryżowy do 10 minut. Na talerz wykładamy gorący, ugotowany makaron, wkładamy marynowanego łososia i zalewamy gorącym bulionem. Pozostawiamy na 2-3 minuty aby się ściął. Dekorujemy szczypiorkiem i kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości