Ania Starmach: Kotlet schabowy z warzywami

Ania Starmach: Kotlet schabowy z warzywami
Ania Starmach: Kotlet schabowy z warzywami

KOTLET SCHABOWY Z WARZYWAMI

Składniki:

Kawałek schabu z kością (około 200-250g)

4-5 małych młodych marchewek

5 młodych małych buraków

4 bardzo małe ziemniaki

½ młodej kapusty

1 pęczek natki koperku

4 łyżki masła

4 łyżki olej rzepakowego

2 ząbki czosnku

1 jajko

3 łyżki miodu (np. akacjowy, wielokwiatowy, lipowy, ale nie spadziowy)

6 łyżek mąki

4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

5-6 łyżek smalcu

Przygotowanie:

Kawałek schabu rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Kotleta smaż na smalcu (lub ewentualnie na oleju) na złoty kolor. Buraczki dokładnie wyszoruj, przekrój, polej miodem i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Marchewki gotuj w wodzie z dodatkiem łyżki masła, szczypty soli i cukru. Ziemniaczki podgotuj, przekrój na plasterki i podsmaż na złoty kolor. Kapustę poszatkuj, wrzuć na wrzątek, odsącz po 15 minutach, przypraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę zasmażki oraz posiekaną natkę koperku. Usmażonego schabowego podawaj z dodatkami

Ania Starmach i jej kotlet schabowy z warzywami

podziel się:

Pozostałe wiadomości