Anna Kawa-Kułyk: Ceviche

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Anna Kawa-Kułyk:  Ceviche
Masterchef 

Ceviche

Składniki:

500 g filetu ze świeżej ryby, pokrojonego w kawałki (np. dorsz, surowe krewetki, łosoś, okoń, małże św. Jakuba)
150 ml soku z cytrusów: pomarańczy, mandarynek, kimonki i kumkwatu
1 mango
1 papryczka chili czerwona
1 mała cebula czerwona
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rybę marynujemy ok 20 minut w soku z cytrusów. Naczynie, w którym marynuje się ryba wkładamy do miski z lodem lub lodówki (ryba powinna zrobić się bielusieńka). Kroimy w podobne kawałki mango, cebulkę a chili na małą kostkę. Kolendrę siekamy.

Mieszamy wszystkie składniki razem i doprawiamy do smaku.

Danie z ryby

Składniki:

1 świeża ryba, wyfiletowana, ze skórą, pokrojona na kawałki o szer. 7 cm
sól, pieprz, kumin
sok z cytryny
masło

Składniki na sos:

2 puszki mleka kokosowego
100 ml białego wina wytrawnego
olej + masło do podsmażenia
kilka goździków
szczypta cynamonu
sól , pieprz
ew. sok z limonki

Salsa z owoców i warzyw egzotycznych:

garść miechunki
pomidorki kolumbijskie koktajlowe
garść kaparów
granadilla
cebula
sól, pieprz
świeża kolendra
sok z limonki
pitahaja żółta do dekoracji

Dodatkowo:

kilka świeżych krewetek
papryczka chili, mała
czosnek
masło do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

SOS: Obieramy krewetki z pancerzy i oczyszczamy z przewodu pokarmowego (pozostawiamy ogonki). Rozgrzewamy na patelni masło z olejem. Wrzucamy pancerze z krewetek i przesmażamy.

Do osobnego garnka wlewamy puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy mieszając, aż zacznie brązowieć i zaczną tworzyć się ciemne grudki.

Do patelni z pancerzami dosypujemy goździki, kumin i cynamon, podsmażamy chwilę. Wlewamy wino. Redukujemy do odparowania. Podlewamu drugim mleczkiem kokosowym oraz dodajemy grudki powstałe po wygotowaniu poprzedniej puszki. Mieszamy energicznie tak, aby postał gładki sos. Przecedzamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz - jeżeli sos jest zbyt słodki - odrobiną soku z limonki.

SALSA: Wszystkie składniki kroimy w kostkę, a z owocu granadilla wydrążamy miąższ. Mieszamy razem do powstania salsy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendrą.

Pitahaję obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.

RYBA i KREWETKI: Rybę przyprawiamy, a następnie grillujemy, najpierw skórą do dołu, a następnie obracamy i kładziemy na niej po odrobinie masła. Skrapiamy na koniec sokiem z cytryny

Na osobnej patelni podsmażamy na maśle czosnek rozgnieciony z przekrojona na pół chili. Wrzucamy krewetki i chwilę smażymy, aż będą miały piękny pomarańczowy kolor.

PREZENTACJA: Układamy warstwami na talerzu: najpierw salsa obok owoc pitahaji, następnie kładziemy filet z ryby, a obok usmażoną krewetkę i całość polewamy sosem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix