Bartosz Adamski: Pierś z kurczaka z chipsem z skóry

Bartosz Adamski _JW_5090-2.jpg
Bartosz Adamski _JW_5090-2.jpg

Pierś z kurczaka z chipsem z skóry, purée marchewkowe, sos winno-malinowy i puder pistacjowy

Składniki: 1 pierś z kurczaka z skórą 100 g marchewek 50 g masła 1 butelka taniego, czerwonego wina 100 g malin sól pieprz oliwa do smażenia 50 g niesolonych pistacji

Przygotowanie:

Wino wlej do rondelka i redukuj do momentu, aż uzyskasz konsystencję syropu.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Pierś z kurczaka ze skórą przypraw solą i pieprzem, ułóż na blasze i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie smaż na bardzo rozgrzanej patelni, na oliwie od strony skóry tak, aby się zrumieniła.

Obrane marchewki pokrój i przesmaż na maśle, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź i zblenduj. W razie potrzeby dodaj masła dla uzyskania aksamitnej konsystencji. Maliny przetrzyj przez sito. Dodaj do zredukowanego wina, wymieszaj, zagotuj, a następnie ostudź.

Pistacje zetrzyj w moździerzu na puder przesiej przez sitko. Na talerz wyłóż purée z marchwi, pierś z kurczaka w całości. Udekoruj sosem winno-malinowym o

podziel się:

Pozostałe wiadomości