Beata Śniechowska: Pasztet ze szczupaka i boczku, z konfiturą z brusznicy

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Beata Śniechowska: Pasztet ze szczupaka i boczku, z konfiturą z brusznicy
Pasztet ze szczupaka i boczku, z konfiturą z brusznicy  Foto: Jacek Wrzesiński

Pasztet ze szczupaka i boczku, z konfiturą z brusznicy

 

Składniki na pasztet:

500 g fileta ze szczupaka

250 g surowego boczku

włoszczyzna na bulion

2 jaja

3 szt. liścia laurowego

2 szt. ziela angielskiego

1 goździk

sól morska

świeżo mielony pieprz

świeżo mielony biały pieprz,

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Ugotować bulion warzywny, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździk i boczek w całości. Gdy mięso będzie miękkie włożyć delikatnie filety ze szczupaka i gotować ok. 10minut.

Piekarnik nagrzać do temp. 180◦C.

Ugotowany boczek i rybę wyjąć z garnka, wystudzić, zmiksować na gładką masę, dodać sól morską, świeżo mielony bialy pieprz, gałkę muszkatołową oraz ubite na gładką masę jajka. Foremki wypełnić masą i zapiekać ok. 40minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, wyjąć ostrożnie z foremek.

 

Konfitura z brusznicy:

300 g świeżej lub rozmrożonej brusznicy

3 duże jabłka (np. szara reneta, szampion)

1 duża czerwona cebula

1 gruszka

pół łyżki startego imbiru

ok. 100 g brązowego cukru

10 ml octu jasnego winnego lub jabłkowego

pieprz, sól (do smaku)

 

Przygotowanie:

Jabłka, gruszkę i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do rondelka, dodać  cukier, sól, pieprz oraz imbir i zalać octem. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli konfitura zbyt mocno się zredukuje, podlać odrobiną wody. Kiedy owoce i cebula będą miękkie, dodać brusznicę i gotować jeszcze przez ok. 5-8 minut.

 

Prezentacja:

Pasztety ułożyć na półmisku lub na talerzu i podawać w otoczeniu konfitury z brusznicy. Można udekorować  owocami brusznicy i świeżymi ziołami.

źródło: TVN

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wspanialy przepis i wspanialy rezultat, gosie byli zachwyceni. Krystyna

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Brzmi pysznie! Brawo Pani Beato.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          pasztet z "czupaka" ;D super zorganizowanie!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              tvnpix