Beata Śniechowska: Przepiórka w gnieździe warzywnym z sosem z czerwonej porzeczki

BEATA ŚNIECHOWSKA (2).jpg
BEATA ŚNIECHOWSKA (2).jpg

Przepiórka w gnieździe warzywnym z sosem z czerwonej porzeczki

Składniki:

1 przepiórka biała rzodkiew marchew 250 g czerwonej porzeczki 150 ml białego wina wytrawnego gałązka rozmarynu garść orzechów włoskich Imbir w proszku do smaku sól, pieprz oliwa extra vergine 1 łyżeczka soku z cytryny olej z pestek winogron 3 jaja przepiórcze ¼ papryczki chilli klarowane masło

Marchew i białą rzodkiew obrać ze skórki. Obieraczką pociąć warzywa na długie paski, włożyć do miski, przyprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, odrobiną imbiru i solą. Garść orzechów włoskich posiekać i uprażyć na suchej patelni. Z przepiórki wyciąć piersi i nóżki, rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, położyć nóżki z gałązką rozmarynu a po ok. 3 minutach piersi (od strony skóry), podsmażyć razem jeszcze 3 minuty. Wlać ok. 50 ml białego wina, zredukować, przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia i włożyć do ciepłego piekarnika (ok. 70st C). Przygotować sos: posiekać ¼ papryczki chilli bez pestek, na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła, podsmażyć chilii ze szczyptą imbiru, następnie dodać czerwone porzeczki, poddusić 2 minuty, wlać pozostałe białe wino i zredukować. Na końcu przetrzeć przez sito. Jajka przepiórcze włożyć do gotującej się wody (na sposób „mole” gotować 2 minuty). Po upływie czasu obrać ze skorupek, gdy są jeszcze gorące. Z marchewki i rzodkwi ułożyć gniazdo, obsypać prażonymi orzechami włoskimi , do środka włożyć nóżki i piersi z przepiórki, polać sosem z czerwonej porzeczki i przyozdobić jajkami przepiórczymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości