Charles Daigneault: Dorada w szarmuli z sosem rybno-pomidorowym oraz z oliwkami

Charles Daigneault_II_ (2).jpg
Charles Daigneault_II_ (2).jpg

Dorada w szarmuli z sosem rybno-pomidorowym oraz z oliwkami

Składniki: 2 filety z dorady pęczek kolendry pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 cebula 1 pomidor 80 g oliwek

Przygotowanie:

Kolendrę oraz natkę pietruszki osiekać, wymieszać z oliwą z oliwek, ostrą papryką, kuminem, solą i pieprzem. Marynata powinna mieć konsystencje pasty. Tą właśnie pasta posmarować filety rybne.

Cebulę i pomidora pokroić w kostkę, włożyć do rondla, dodać oliwki, wlać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć. Zalać wodą (ok. 200 ml), doprowadzić do wrzenia i włożyć filety dorady. Ugotować do miękkości, w razie potrzeby dolewając wody, ale nie za dużo. Tak, aby osiągnąć efekt sosu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości