Ciasto czekoladowe z różaną bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z różaną bitą śmietaną
Ciasto czekoladowe z różaną bitą śmietaną

DRUŻNA NIEBIESKICH : Kinga, Janek, Agnieszka

Ciasto czekoladowe z różaną bitą śmietaną

SKŁADNIKI:

60 g gorzkiej czekolady 60 g masła 30 g cukru 40 g mąki 2 jajka płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 100 g konfitury różana płatki róży świeża mięta do dekoracji Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Przestudzić. Kokilki wysmarować masłem i umieścić w lodówce. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę, następnie wlewać cienkim strumieniem czekoladę cały czas miksując. Odłożyć mikser, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto przelać do schłodzonych kokilek i piec w piecu w temp 180 stopni ok 10-15 minut. Podawać z ubitą na sztywno, osłodzoną śmietaną, konfiturą różaną i płatkami róży (do jedzenia używamy tylko płatki z kwiatów nie pryskanych!). Dekorować świeżym listkiem mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości