Czerwoni: Kaczka w sosie winogronowym na purée z batatów z imbirem, blanszowana cukinia

LOT_czerwoni_ (8).jpg
LOT_czerwoni_ (8).jpg

Pierś kaczki 1 batat 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka masła 1/4 szklanki śmietany 30% garść winogron szalotka 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 cukinia 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony czarny pieprz cukier do smaku

Przygotowanie:

Batat ugotować w osolonym wrzątku. Zmiksować na gładkie purée z masłem, śmietaną i imbirem. Doprawić solą i pieprzem.

Cukinię pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Podsmażyć krótko na oliwie, doprawić solą i pieprzem.

Z piersi kaczki powoli wytropić tłuszcz, podsmażając ją od strony skóry przez około 7 minut, następnie smażyć z drugiej strony 3-4 minuty, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6-8 minut, tak, aby mięso było upieczone ale różowe w środku. Wyjąć z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce, aby odpoczęło.

Na pozostałym ze smażenia kaczki tłuszczu podsmażyć posiekaną szalotkę, dodać wypestkowane winogrona, a gdy zmiękną - wlać wino. Doprawić sos cukrem, solą i pieprzem, a następnie przetrzeć przez sito.

Plastry kaczki podawać z sosem winogronowym, łyżką purée z batatów i wstążkami cukinii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości