Damian Sobek: Australijski grill

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Damian Sobek: Australijski grill
Damian Sobek 

Krewetki z sosem chimichurri

20 sztuk krewetek BT
4 limonki 
pęczek kolendry
chili
oliwa z oliwek

Sos:

50 ml octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
sok z limonki 
natka pietruszki
pierz 
kolendra
koper
sól

Przygotowanie:

Składniki na sos łączymy, solimy do smaku.

Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, skórce z limonki, posiekanej chili i pieprzu, pozostawiamy na 20 min. Grillujemy w całości polewając sokiem z limonki. Przyprawiamy solą.

 

Szaszłyki z wędzonym boczkiem i kurczakiem

Składniki:

3 filety  z kurczaka
500 g wędzonego boczku 
2 cukinie
2 papryki czerwone
oliwa
sól, pieprz
chili
sok z pomarańczy
natka pietruszki

Przygotowanie: 

Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, boczek podobnie.
Kurczaka marynujemy w oliwie, posiekanej chili, natce pietruszki i soku z pomarańczy. Nabijamy na patyczki do szaszłyków razem z boczkiem i grillujemy . Przyprawiamy na grillu. Warzywa grillujemy i układamy na talerz razem z szaszłykami.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czy krewetki należy oczyścić z jelita przed grillowaniem ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Nie wiem

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          tvnpix