Damian Sobek : Tatar z kangura, Stek z polędwicy

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Damian Sobek : Tatar z kangura, Stek z polędwicy
MasterChef 

Damian Sobek

Tatar z kangura

Składniki:

200 g polędwicy z kangura

1 pęczek świeżej kolendry
1 pęczek świeżego koperku
4 świeże figi
dymka świeża posiekana

Kilka orzechów makadamia

cytryna

chili

pieprz tasmański ewentualnie pieprz zielony swieżo mielony

2 łyżki oliwy z oliwek

sól


Przygotowanie:

Polędwicę drobno siekamy, przyprawiamy solą, dodajemy posiekane zioła i papryczkę chili oraz sok z cytryny i oliwę, podajemy na talerz, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z plasterkiem cytryny oraz ćwiartkami figi. Orzechy mielimy i posypujemy tatara .

 

 

Stek z polędwicy

Składniki:

steki z polędwicy
1 pęczek młodej marchewki

Sól, pieprz

płatki chili

200 g fasolki szparagowej

garść orzeszków makadamia

miód wielokwiatowy

olej z pestek winogron

pomarańcza

drzewo wiśni do wędzenia

sól himalajska

1 cebula pokrojona na talarki

 

Przygotowanie:

W garnku rozpalamy drewno i kładziemy kratkę grillową (polecam ogród lub balkon). Zanim drewno się rozpali obieramy marchewkę, układamy na folii aluminiowej, polewamy oliwą, przyprawiamy solą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 190 stopni.
Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku, al dente. Orzechy mielimy.
Steki układamy na kratce grillowej i wędzimy drzewem wiśniowym, przez około 15 minut przewracając je w trakcie na drugą stronę.
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Steki po uwędzeniu solimy obficie i kładziemy na patelni, smażąc co chwilę przewracamy, aby soki zachować w środku. Marchewki blendujemy, dodajemy płatki chili oraz sok z pomarańczy. Fasolkę nawilżamy miodem i panierujemy zmielonymi orzechami. Steki smażymy w zależności od grubości mięsa oraz pożądanego stopnia wysmażenia.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix