Damian Sobek: Zupy

Damian Sobek _JW_7927.jpg
Damian Sobek _JW_7927.jpg

Ramen

Składniki: 6 podudzi z kurczaka 300 g grzybów mun 300 g grzybów shitake 300 g pieczarek 1 gałązka trawy cytrynowej kawałek świeżego startego imbiru skórka z limonki sake 1 kapusta pak choy baby sezam biały i czarny 1 szalotka 1 marchew 1 pietruszka makaron ramen sól, pieprz, kolendra Przygotowanie: Mieso obsmażamy do wytopienia tłuszczu, dodać grzyby, marchew, pietruszkę, szalotkę, dolać wodę i gotować. Kapustę zblanszować i zahartować. Do gotującego się buliony dodać imbir, doprawić sake i sokiem z limonki. Ugotować makaron, włożyć do miski razem z kapustą i kukurydzą, wlać bulion i posypać sezamem.

Gazpacho

6 pomidorów 1 papryka czerwona kilka gałązek świeżej mięty oliwa z oliwek ocet winny 1 ogórek zielony sól, pieprz woda spod kaparów 1 ząbek czosnku

Wszystkie składniki zmiksować i podać schłodzone.

Harira

Składniki: po ¼ szklanki soczewicy czerwonej i zielonej ciecierzyca z puszki 500 g wołowiny włoszczyzna 1 szalotka 6 pomidorów kawałek imbiru kumin, sól, pieprzPrzygotowanie:

Wołowine kroimy w kawałki, obsmażamy, dodajemy włoszczyznę i cebulę. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy oraz soczewicę z pomidorami. Pod koniec gotowania dodajemy cieciorkę. Podajemy z limonka.

podziel się:

Pozostałe wiadomości