Daniel Hucik: Luzowane skrzydełka kurczaka nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Daniel Hucik: Luzowane skrzydełka kurczaka  nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi
Luzowane skrzydełka kurczaka / Jacek Wrzesiński

Luzowane skrzydełka kurczaka, nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi, talarki ziemniaczane

Składniki:

6-8 skrzydeł z kurczęcia
150 g mielonego mięsa z giczy cielęcej
3 łyżki bulionu
100 g obgotowanych szyjek rakowych
1 żółtko
50 g masła klarowanego
3 łyżki soku z buraka ćwikłowego
posiekany szczypiorek
sól
mielony kardamon do smaku
300 g ziemniaków

łój wołowy

"Mięsny krab"
Wideo: TVN "Mięsny krab"

Przygotowanie:

Ze skrzydełek wyjąć kość ramienną i kości przedramienia (przy pomocy noża, wykonując tylko mały otwór ). Zalać je sokiem z buraka i odstawić na kilka godzin.

Piekarnik nagrzać do temp. 150 stopni. Do miski włożyć mielone mięso, posiekane szyjki rakowe, żółtko, szczypiorek, przyprawić bulionem, odrobiną soli i kardamonem.  Dokładnie wymieszać. Masą faszerować skrzydełka. Na rozgrzanej patelni stopić klarowane masło i obsmażyć skrzydełka, ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu i piec przez  ok. 15-20 minut.

W tym czasie ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor na łoju wołowym. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posolić.

Prezentacja:

Na talerzu ułożyć talarki oraz faszerowane skrzydełka kurczaka. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

źródło: TVN

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mięsny krab mięsny krab
Ty go złap Ty go złap

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ... yy - "odstawić na kilka godzin"??!!
      Kiedy on to zdążył zrobić?!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          wersja instant była - moczyły się 45min

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              na kasting można przyjść z półproduktami :) miał przygotowane i tylko odsmażył i włożył do piekarnika (zapewne) .... jest na to sporo czasu. Ja na kastingu miałem jagnięcinę przygotowaną dzień wcześniej i tylko właśnie obsmażyłem i wsadziłem do pieca na 45 minut :). Zanim się wejdzie "przed komisję" jest czas na przygotowanie
              ... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  to był łój wołowy, a nie głę”boki tłusz poprostu

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                      tvnpix