Daniel Hucik: Luzowane skrzydełka kurczaka nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Daniel Hucik: Luzowane skrzydełka kurczaka  nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi
/ TVN Foto: Jacek Wrzesiński Luzowane skrzydełka kurczaka

Luzowane skrzydełka kurczaka, nadziewane cielęciną i szyjkami rakowymi, talarki ziemniaczane

Składniki:

6-8 skrzydeł z kurczęcia
150 g mielonego mięsa z giczy cielęcej
3 łyżki bulionu
100 g obgotowanych szyjek rakowych
1 żółtko
50 g masła klarowanego
3 łyżki soku z buraka ćwikłowego
posiekany szczypiorek
sól
mielony kardamon do smaku
300 g ziemniaków

łój wołowy

"Mięsny krab"
Wideo: TVN "Mięsny krab"

Przygotowanie:

Ze skrzydełek wyjąć kość ramienną i kości przedramienia (przy pomocy noża, wykonując tylko mały otwór ). Zalać je sokiem z buraka i odstawić na kilka godzin.

Piekarnik nagrzać do temp. 150 stopni. Do miski włożyć mielone mięso, posiekane szyjki rakowe, żółtko, szczypiorek, przyprawić bulionem, odrobiną soli i kardamonem.  Dokładnie wymieszać. Masą faszerować skrzydełka. Na rozgrzanej patelni stopić klarowane masło i obsmażyć skrzydełka, ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu i piec przez  ok. 15-20 minut.

W tym czasie ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor na łoju wołowym. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posolić.

Prezentacja:

Na talerzu ułożyć talarki oraz faszerowane skrzydełka kurczaka. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

źródło: TVN
tvnpix