Diana Volokhova: Kefta jagnięca w sosie pomidorowym z jajkami

Diana Volokhova_ (3).jpg
Diana Volokhova_ (3).jpg

Kefta jagnięca w sosie pomidorowym z jajkami

Składniki:

300 g mielonej jagnięciny 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżej mięty imbir 1 pęczek kolendry 4 ząbki czosnku 1 cebula 50 g masła 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 szalotki 1 łyżeczka kuminu 2 jajka sól i pieprz

Przygotowanie:

Mieloną jagnięcinę przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką, posiekaną miętą i kolendrą, imbirem, kuminem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), drobniutko pokrojona cebulą oraz roztopionym masłem. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej ręką i włożyć do lodówki na 15 min.

W tym czasie przetrzeć 4 pomidory. W tażinie podsmażyć pokrojone szalotki oraz 2 zgniecione ząbki czosnku. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyjąć czosnek i dodać przetarte pomidory. Dusić wszystko w otwartym tażine. Dodać: sól, pieprz, imbir, kumin, łyżkę koncentratu pomidorowego. Gdy odparuje połowa sosu, dodać kulki mięsne.

Od czasu do czasu przewracać mięso uformowane w kulki. Gdy sos stanie się gęsty, do całości dodać 2 jajka. Nie mieszać. Tażine przykryć i pozostawić na ogniu do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie lejące.

Zdjąć z ognia i całość posypać świeżą, pokrojoną kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości