Dominika Słowik: Pączki Słowika

DOMINIKA SLOWIK  (1).jpg
DOMINIKA SLOWIK (1).jpg

Pączki Słowika

1) Z konfiturą rabarbarową, polane różowym lukrem buraczanym

2) Z konfiturą malinową, polane lukrem cytrynowym

3) Z nadzieniem czekoladowo-śliwkowym z Cointreau

Składniki na ciasto:

500 g mąki tortowej 250 ml mleka 50 g drożdży 50 g masła roztopionego 50 g cukru 5 żółtek ½ łyżeczki soli 50 ml rumu

Wykonanie:

Drożdże łączymy z połową cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, i odrobinę mleka, które wcześniej podgrzewamy, aby było lekko ciepłe. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka z resztą cukru ubijamy do białości. Do żółtek przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, wyrabiając ciasto dodajemy jednocześnie ciepłe mleko oraz rum. W momencie gdy ciasto będzie wyrobione, na sam koniec dodajemy roztopione masło. Gdy ciasto już jest gotowe, podsypujemy je od dołu mąką i odstawiamy do minimum podwojenia swojej objętości.

Gotowe wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę, rozkładamy tak aby jego wysokość była ok 1,5 cm a następnie szklanką wykrawamy pączki. Wykrojone pączki odkładamy na ściereczkę, następnie przykrywamy i czekamy jak wyrosną.

Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu, nagrzanego do ok 180 stopni. Gdy smażymy ich pierwszą stronę, garnek z pączkami przykrywamy. Dopiero gdy odwrócimy pączki na drugą stronę zostawiamy bez przykrywania i smażymy do uzyskania złocistego koloru.

1) Pączki z konfiturą rabarbarową, polane różowym lukrem buraczanym

Nadzienie: 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, odrobina wody

Rabarbar obrać, pokroić wrzucić do garnka, wsypać cukier i wodę, gotować do momentu uzyskania gęstej konfitury.

Lukier: 1 białko, 300 g cukru pudru, 1 łyżka soku z buraków

W misce utrzeć białko z cukrem, gdy lukier już będzie szklisty dodać sok z buraków i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.

2) Pączki z konfiturą malinową, polane lukrem cytrynowym

Nadzienie: 400 g malin, 2 łyżki cukru pudru

Maliny wraz z cukrem podgrzać w garnuszku, do uzyskania konsystencji gęstej konfitury

Lukier: 1 białko, 300 g cukru pudru, skórka z połowy cytryny

W misce utrzeć białko z cukrem, gdy lukier już będzie szklisty dodać skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.

3) Pączki z nadzieniem czekoladowo-śliwkowym z Cointrou

Nadzienie: 200 g groszków czekolady deserowej, 150 g śliwek węgierek, 2 łyżki cukru, 50 ml Cointrou

Lukier: 1 białko, 300 g cukru pudru, ½ łyżeczki cynamonu

W misce utrzeć białko z cukrem, gdy lukier już będzie szklisty dodać cynamon i wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.

podziel się:

Pozostałe wiadomości