Dominika Wójciak: Miecznik grillowany z pomidorami, kaparami, czarnymi oliwkami i ziołami oraz ziemniakami

_JW_8443.jpg
_JW_8443.jpg

Składniki:

2 steki z miecznika o grubości ok. 2 cm oliwa z oliwek sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 mała czerwona cebula 1 filecik anchovies 1lyzeczka kaparów 1 łyżka czarnych oliwek bez pestek 4 pomidory, obrane i wypestkowane 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 3 gałązki natki petruszki 3 gałązki bazylii 4 średnie ziemniaki cytryna do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować na pół twardo. Wystudzić. Steki z miecznika zamarynować w oliwie. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, gdy zmięknie dodać anchois. Kiedy filecik się rozpuści dodać posiekane pomidory. Doprawić solą i cukrem i odpracowywać aż sos zgęstnieje. Dodać kapary i grubo pokrojone oliwki. Doprawić sos octem i świeżo mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą i cukrem. Tuż przed podaniem wmieszać posiekane zioła, zostawiając trochę do wykończenia dania. Ziemniaki pokroić w ósemki i opiec na oliwie. Steki z miecznika grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Na talerzu ułożyć opieczone ziemniaki oraz steki, wszystko polać obficie sosem. Podawać posypane posiekana natka z bazylią, skropione oliwa oraz z ćwiartką cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości