Dominika Wójciak: Policzki wieprzowe duszone w sosie własnym

DOMINIKA WOJCIAK_03_05_ (3).jpg
DOMINIKA WOJCIAK_03_05_ (3).jpg

Policzki wieprzowe duszone w sosie własnym

Składniki na 2 porcje: 4 policzki wieprzowe 1 świński ryj 2 kawałki selera naciowego 1 cebula 1 burak chioggia kawałek słoniny wytopionej na tłuszcz 1-2 pomidory kilka młodych marchewek pęczek szałwii 1 łyżka cukru sól, pieprz 200 g kaszy gryczanej niepalonej 150 g portobello cząber mini pak choi 100 g masła 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Policzki oczyszczamy z błon. Niewielką ilością wody zalewamy ryj, błony z policzków i gotujemy wywar z dodatkiem selera naciowego, cebuli i buraka.

Policzki obsmażamy na wytopionym tłuszczu ze słoniny, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem, dusimy pod przykryciem ok. 50-60 minut. W trakcie duszenia podlewamy przygotowanym wcześniej wywarem. 10 minut przed końcem duszenia dodajemy posiekanego pomidora bez skóry i pestek. Na maśle roztapiamy cukier i dodajemy przekrojone wzdłuż marchewki, doprawiamy je solą, świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem i rozgniecionym zielem angielskim. Szalotkę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy kaszę i przesmażamy 2-3 minuty, dodajemy 200 ml wywaru i gotujemy, aż kasza wchłonie, czynność powtarzamy aż kasza będzie wystarczająco miękka. Portobello siekamy i podsmażamy maśle, doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z kaszą. Na maśle smażymy również listki szałwii tak, aby były chrupiące. Na pozostałym po smażeniu szałwii maśle szybko podsmażamy pak choi.

Mięso, kaszę z grzybami wykładamy na talerz. Polewamy sosem z duszenia, serwujemy ze smażonymi liśćmi szałwii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości