Dominika Wójciak: Sernik dyniowy z ricotty na piernikowymi spodzie z imbirowym sosem z rabarbaru

_JW_9679.jpg
_JW_9679.jpg

Składniki:

1 kubeczek ricotty 1/3 szklanki świeżej dyni 2 łyżki gęstej śmietanki 36% tłuszczu 1 jajko 1 żółtko 1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilią 1/2 szklanki cukru plus 4 łyżki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łodygi rabarbaru 1 łyżeczka startego imbiru sok z 1 limonki sól

Przygotowanie:

Dynię ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić i wystudzić. Zmiksować na purée z 2 łyżkami śmietanki. Dodać ricottę, szczyptę soli, jajko, żółtko, 2 łyżki cukru i cukier z wanilia. Wymieszać wszystko blenderem pilnując, aby zbytnio nie napowietrzyć masy.

2 łyżki masła roztopić, dodać 2 łyżki cukru, bułkę tarta i przyprawę do piernika, smażyć wszystko 5 minut aż bułka lekko sie zrumieni. Bułkę wyłożyć do kokilek mocno ugniatając. Odstawić do ostygnięcia. Po 10 minutach wylać masę serową, kokilki włożyć do większej formy, wlać do niej wrzątek tak, aby woda sięgała do połowy wysokości foremki. Serniczki piec 40 minut w 160 stopniach - wierzch powinien być ścięty ale środek może być luźniejszy. Wyjąć serniki i schłodzić. Zagotować syrop z 1 szklanki wody i pozostałego cukru. Dodać do niego obierki z rabarbaru i różowe części łodyg oraz sok z 1/2 limonki, gotować aż syrop odparuje o połowę i nabierze różowego koloru. Dodać imbir i gotować jeszcze kilka minut. Odcedzić, dodać kilka kawałków rabarbaru o długości ok 4 cm i gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia wystudzić. Serniczki podawać schłodzone z kawałkami rabarbaru w różowym syropie.

podziel się:

Pozostałe wiadomości