Dominika Wójciak: Słodki krem buraczany

DOMINIAKA WOJCIAK_A_04_05_SIII_.jpg
DOMINIAKA WOJCIAK_A_04_05_SIII_.jpg

Składniki: sok z 1 granatu ok. 1/3 szklanki soku z buraków sok z 1 limonki 100g masła 4 żółtka 120g cukru 70g zmielonych orzechów pekan 100g mąki szczypta soli 1 łyżka cukru 70g masła ziarna granatu i starta skórka z cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Z orzechów, mąki, masła cukru i szczypty soli zagniatamy ciasto i wkładamy na spód kokilek a następnie pieczemy przez 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Soki z owoców i buraka zagotowujemy z masłem. Delikatnie łączymy z żółtkami i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje przecieramy ją przez sito, przykrywamy szczelnie folią i chłodzimy w lodówce. Owocowy krem wykładamy na schłodzony spód. Przed podaniem posypujemy pestkami z granatu i startą skórką z cytryny.

podziel się:

Pozostałe wiadomości