DRUŻYNA CZERWONA

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
DRUŻYNA CZERWONA
MasterChef  

Gazpacho z pieczonym bakłażanem i grillowaną langustynką

Składniki:

2 ogórki
7 pomidorów malinowych
1/2 selera naciowego
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
2 papryki czerwone
1 cebula czerwona
1 bakłażan
sól, pieprz
langustynki (1 na porcję)
chilli
limonka

Przygotowanie:

Ogórki oraz pomidory obrać ze skóry i zblendować z dodatkiem selera naciowego i czosnku. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz sokiem cytryny. Polać oliwą.

Bakłażana pokroić na plasterki, posypać solą i oliwą, piec na chrupko w piekarniku nagrzanym do temp. 180C.

Langustynki zamarynować w chilli, limonce i oliwie z solą i pieprzem. Ugrillować i obrać z pancerzy.
Wyłożyc gazpacho na talerz, udekorować przekrojonym na pół plastrem bakłażana oraz langustynką. Skropić oliwą z oliwek.

Sałatka z krewetką

Składniki:

1 sałata rzymska
pomidorki koktajlowe
pęczek mini szparagów
Krewetki BT 16/20
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
chilli
sok z 1 cytryny
sól, pieprz

Krewetki zamarynować w oliwie z czosnkiem, chilli, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ugrillować na patelni.
Szparagi baby wrzucić na patelnię z oliwą i szybko przesmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wyłożyć na talerz i polać winegretem z mango.

Winegret mango:

2 łyżki miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
utarta skórka z limonki
½ mango
¼ pęczka kolendry
sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki zblendować na gładki winegret.

Tatar wołowy

Składniki:

300 g polędwicy wołowej
2 szalotki
kapary
marynowana pak choi
majonez z chili i sokiem z cytryny
sos porzeczkowy
musztarda
sól, pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę siekamy drobno przy pomocy dużego, ostrego noża. Mieszamy z posiekaną szalotką, kaparami, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na talerzu, dekorujemy marynowaną kapustą pak choi oraz majonezem i sosem porzeczkowym.

 

Dorsz z młodym ziemniakiem i grillowanymi warzywami

Składniki:

1 polędwica z dorsza
starta skórka z 1 limonki
sól, pieprz
500 g ziemniaków
oliwa z oliwek
rozmaryn suszony
2 opak. cukinii baby
1 opak marchewki baby
świeża papryka
masło klarowane

Przygotowanie:

Dorsza zamarynować w soli i pieprzu z dodatkiem skórki z limonki. Ziemniaki oczyścić i ugotować al dente, skropić oliwą, posypać rozmarynem i podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Cukinie baby i marchewki baby zgrillować na oliwie tak, aby pozostały chrupiące. Przyprawić solą i pieprzem. Paprykę grillować, zblendować, a następnie doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.

Dorsza pokroić na porcje i smażyć na maśle klarowanym tak, aby mięso zachowało sprężystość. Wyłożyć wszystkie składniki na talerz.

Mus czekoladowy z kruszonką orzechową i truskawkami

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej
100 g białek
4 żółtka
150 g blendowanych orzechów laskowych
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
20 g mięty
truskawki leśne białe i czerwone
melisa cytrynowa
50 g mielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić na parze, ubić białka a osobno ubić cukier z żółtkami.
Do ubitych żółtek dodać ostudzoną, stopioną czekoladę i dalej ubijać. Delikatnie dodać ubite białka oraz siekaną miętę i delikatnie wymieszać.
Wymieszać w stosunku 3:2:1 mąkę, masło i cukier. Dodać zmielone orzechy laskowe i sporządzić kruszonkę. Mocno schłodzić, a następnie posypać mus i piec w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku do zrumienienia.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

no właśnie też mi coś z tym pieczeniem musu nie pasuje???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Upiec mus??????????????????????????????????????

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Napewno zle zostało napisane. Upiec Kruszonke, i mocno schłodzić mus

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              tvnpix