DRUŻYNA NIEBIESKA

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
DRUŻYNA NIEBIESKA
_JW_7682.jpg 

_JW_7639.jpg_JW_7639.jpg

Tatar wołowy

Składniki:

300 g polędwicy wołowej
1 cebula
kapary
2-3 jajka przepiórcze
sól, pieprz
musztarda Dijon
oliwa z oliwek

Mięso dobrze poszatkować, następnie skropić oliwą i zimną wodą, dodać poszatkowaną cebule, musztardę i kapary. Całość dokładnie wymieszać, formować na talerzu przy pomocy ringu i na wierzchu ułożyć żółtko przepiórcze.

Tatar z łososia

200 g filetu lub polędwicy z łososia
100 g mango
ser ricotta
skórka otarta z cytryny
sól
sok z cytryny

Łososia poszatkować, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Mango pokroić w kostkę, ułożyć krążek na talerzu, przykryć doprawionym pieprzem i skórką cytryny serkiem ricotta, a na wierzch wyłożyć łososia. Udekorować świeżymi ziołami.

_JW_7677.jpg_JW_7677.jpg

Pierogi ruskie z serem ricotta na szynce parmeńskiej

Składniki:

400 g sera ricotta
4 cebule
1 kg ziemniaków
sól, pieprz

Ciasto na pierogi:

1 kg mąki
150 g masła
500 ml wody
sól

Dodatkowo:

masło klarowane
sól, pieprz
300 g szynki parmeńskiej
mały pęczek dymki

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy, obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, smażymy na maśle do zrumienienia. Łączymy z ziemniakami i serem ricotta. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Odkładamy przykryte miską, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 min od wypłynięcia na powierzchnię, następnie odcedzamy i przesmażamy na patelni z rozgrzanym masłem.

Szynkę parmeńską siekamy i podsmażamy na chrupko na patelni z masłem.
Na talerzu układamy kawałki szynki, następnie pierogi i dekorujemy świeżą dymką.

 

_JW_7630.jpg_JW_7630.jpg

Składniki:

2 langustynki
1 krewetka
50 g masła
50 ml wina białego wytrawnego
2 ząbki czosnku
½ cytryny
pęczek sałat
sól, pieprz
tymianek
oliwa extra vergine
ocet winny

Przygotowanie:

Owoce morza obieramy z pancerzy, czyścimy i smażymy na patelni na maśle z czosnkiem przez około 1,5 min łącznie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pancerze i resztki owoców morza podsmażamy z winem i masłem. Przecedzamy, redukujemy do 2/3 objętości, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz sałaty wymieszane z odrobiną oliwy i octu, układamy owoce morza i polewamy sosem.

_JW_7666.jpg_JW_7666.jpg

Stek z tuńczyka


150 g na porcję steka z polędwicy tuńczyka
kolendra
cytryna
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Steka marynujemy  z oliwą, cytryną i kolendrą. Po zamarynowaniu na patelni grillowej smażymy przez około 1-2 min z każdej strony.

Purée z kalafiora z kurkumą

200 g kalafiora
mleko
curry, kurkuma
sól, pieprz
1 łyżka masła

Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z solą i pieprzem. Odcedzamy, następnie blendujemy z curry i kurkumą oraz masłem przy pomocy blendera.

 

Warzywa z patelni

Pęczek szparagów baby
1 opak cukinii baby
masło
sól, pieprz
świeże zioła

Warzywa smażymy na patelni, z dodatkiem 2 łyżek masła. Podsmażamy do miękkości i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całe danie składamy na talerzu

_JW_7671.jpg_JW_7671.jpg

Deser – przepis na ok. 6 sztuk

Składniki:

100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
3 g agar agar
100 g śliwek suszonych
300 g malin
300 g jeżyn
4 łyżki cukru
300 g serka mascarpone
200 g śmietanki kremówki
1 szklanka mleka 3,2 %
1/2 szklanki rumu
owoce leśne na sos
cukier do smaku

Przygotowanie:

Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce wrzucamy do garnka z rumem i szklanką wody. Gotujemy 20 min.
Orzechy blendujemy, dodajemy śliwki i ponownie blendujemy na masę.

Cukier, mascarpone, śmietanę i mleko mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy agar i ponownie zagotowujemy. Masę wylewamy na blaszkę i chłodzimy w lodówce.

Owoce podsmażamy na patelni z dodatkiem cukru, gotujemy do momentu uzyskania gęstego sosu.

Na talerzu, przy pomocy ringu wykładamy masę śliwkowo-orzechową. Następnie z masy serowej wykrawamy tej samej wielkości mini serniczki. Dekorujemy owocami i sosem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix