Drużyna niebieskich: nuggetsy z kurczaka, chipsy ziemniaczane, naleśniki, mus truskawkowy z miętą

MasterChef
MasterChef

NIEBIESCY: Leszek (kapitan) Charles, Ania, Jola, Beata, Adam

MasterChef
MasterChef
Źródło: fot. TVN/Jacek Wrzesiński

MENU

Nuggetsy z kurczaka, chipsy (lub talarki) ziemniaczane, sos pomidorowy, sałatka z pomidorów koktajlowych i ogórków z winegretem, Naleśniki z serkiem mascarpone, truskawkami i polewą czekoladową, mus truskawkowy z miętą

Nuggetsy drobiowe

RYNEK GLOWNY_NIEBIESCY_ (4).jpg
RYNEK GLOWNY_NIEBIESCY_ (4).jpg

podwójny filet z kurczaka 3 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia

Filety z kurczaka pokroić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Przyprawić solą i pieprzem, panierować kurczaka najpierw w mące, następnie roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na głębokim oleju, aż będą rumiane. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Chipsy ziemniaczane

1 kg ziemniaków sól olej do smażenia

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.

Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki, smażyć we frytkownicy do zrumienienia. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika w na ok 10 min.

Sałatka warzywna

250 g pomidorów koktajlowych w różnych kolorach (zebra, czerwone i żółte) 1 ogórek 150 ml oliwy z oliwek sok z1/2 cytryny sól do smaku 1 pęczek szczypiorku

Pomidory koktajlowe pokroić na połówki. W misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, przyprawić solą , winegretem polać pomidory. Ogórek obrać, pokroić w równe słupki, dodać do pomidorów i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sos pomidorowy

5 pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy zioła prowansalskie cukier olej (np. z pestek winogron)do smażenia

Cebulę i czosnek zeszklić na oleju z pestek z winogron. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, dodać do cebuli i czosnku, zmiksować razem i przez około 20 minut gotować, ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito, zredukować do gęstej konsystencji, doprawić.

Naleśniki z serem mascarpone i truskawką w czekoladzie

RYNEK GLOWNY_NIEBIESCY_ (2).jpg
RYNEK GLOWNY_NIEBIESCY_ (2).jpg

Ciasto naleśnikowe:

125 g mąki 250 ml mleka 2 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli masło klarowane do smażenia

Składniki zmiksować do połączenia. Odstawić na pół godziny. Smażyć cienkie naleśniki na klarowanym maśle.

Nadzienie:

250 g sera mascarpone 2 żółtka sok z ½ cytryny starta skórka z cytryny do smaku cukier puder (opcjonalnie, do smaku)

Składniki połączyć, dokładnie wymieszać. Przyprawić skórką z cytryny oraz, w razie potrzeby, cukrem pudrem.

Dodatkowo:

truskawki do dekoracji200 g czekolady deserowej lub mlecznej 1 łyżka masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać, przestudzić.

Naleśniki posmarować serem mascarpone i zrolować. Podawać z truskawkami polanymi sosem czekoladowym.

Mus truskawkowy z miętą

RYNEK GLOWNY_NIEBIESCY_ (7).jpg
RYNEK GLOWNY_NIEBIESCY_ (7).jpg

500 g truskawek ok. 500 ml wody mineralnej lub źródlanej kilka gałązek świeżej mięty cukier lub miód - do smakuTruskawki opłukać, obrać z szypułek i zblendować z listkami mięty. Przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić w odrobinie ciepłej wodzie, dodać do przetartych truskawek. Dolewać wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

podziel się:

Pozostałe wiadomości