Grażyna Kuroń: Drożdżówki

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Grażyna Kuroń: Drożdżówki
Grażyna Kuroń: Drożdżówki 

Ciasto:

500 g mąki pszennej + do podsypania
1 opakowanie drożdży instant
275 ml mleka
1 jajko
50 g masła
sól, cukier

Mąkę, cukier i drożdże mieszamy w misce. Mleko podgrzewamy do temp. 37 stopni Celsjusza i powoli dolewamy, dodajemy jajko lub dwa. Masło rozpuszczamy, chłodzimy i wlewamy na końcu. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto zostawiamy w misce wysmarowanej masłem, przykryte, na 30 min. Po wyrośnięciu, wyrabiamy jeszcze raz, wałkujemy i nadziewamy dowolnym farszem. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy drożdżówki syropem z wody i cukru, gotowe, można udekorować cukrem pudrem.

Farsz truskawkowo- rabarbarowy

10 truskawek
woda
1 łyżka soku z  cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka masła
1 łodyga rabarbaru
5 g agar agar

Pokrojony na kawałki rabarbar dusimy na maśle. Dodajemy cukier, a po 5 minutach truskawki. Dolewamy wodę. Chwilę dusimy, przyprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy agar agar, podgrzewamy, a następnie studzimy.

Czekoladowy serek

200 g twarogu
cukier puder
ok. 20 g czekolady w kawałkach
1 roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady
cukier waniliowy do smaku
prażone na suchej patelni płatki migdałów
1 żółtko
ok. 1 łyżeczki soku z cytryny

Twarożek wyrabiamy z żółtkiem i cukrem pudrem, dodajemy cukier cukier waniliowy, czekoladę w kawałkach, prażone płatki migdałów, a następnie blendujemy. Mieszamy z roztopioną, schłodzoną czekoladą. Mieszamy i przyprawiamy sokiem z cytryny.

Prażone jabłka z migdałami

2 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
3 goździki
cukier puder
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
cukier brązowy do smaku

Jabłka obieramy, smażymy na maśle, przyprawiamy goździkami, cynamonem, miodem i sokiem z cytryny oraz brązowym cukrem. Krótko smażymy i odstawiamy do schłodzenia. Przed użyciem wyjmujemy goździki.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Powtarza się agar agar

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A ile cukru pudru w twarożku czekoladowym? :O

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          też nie wiem

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              tvnpix