Grzegorz Bień: Ciastko sable/gruszka/zabaglione

Grzegorz Bień
Grzegorz Bień

Ciastko sable/gruszka/zabaglione/sos z jeżyn lub malin/piana z pomarańczy/crumble czekoladowe/żel z zielonej herbaty

Składniki:

200 g masła 50 g cukru 1 żółtko 250 g mąki pszennej 2 gruszki 100 g cukru kryształu 150 ml wina białego 1 laska waniliiSkładniki na sos zabaglione: 2 żółtka 50 g cukru 100 ml winaSos z owoców: 200 g malin lub jeżyn 200 ml wina czerwonego 100 g cukruPiana z pomarańczy:

200 ml soku z pomarańczy ok. 1 g lecytyny sojowejŻel z zielonej herbaty: 200 ml wywaru z zielonej herbaty ok. 0.5 łyżeczki agaru

Crumble czekoladowe:

1 łyżka mąki ryżowej 100 g mąki pszennej 60 g masła 60 g cukru pudru 2 łyżki kakao sól do smakuPrzygotowanie:

Składniki na ciastko zagnieć i wstaw do lodówki na ok 10 minut. Następnie wykrój ciastko i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok 12-15 minut. Gruszkę obierz, wydrąż gniazda nasienne i ugotuj z cukrem, winem i laską wanilii. Garnek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, zmniejsz gaz. Żółtka wlej do metalowej miseczki, ubij z cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustaw miseczkę nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykała powierzchni wody. Powoli wlewając wino, energicznie ubijaj mikserem i mamy sos zabaglione. Wino, jeżyny lub maliny i cukier zredukuj do uzyskania sosu, a następnie przetrzyj. Wywar z herbaty połącz z agarem tak, aby powstał żel. Do syfonu wlej sok z pomarańczy i wymieszaj z lecytyną. Składniki na crumble połącz, a następnie wyłóż na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika i pozostaw, aż do upieczenia. Po ostygnięciu rozdrobnij w blenderze. Na środku talerza zrób „maziak” z sosu jeżynowego, na to ułóż ciastko, a na nim gruszkę. Na niej ułóż drugie ciastko i polej sosem zabaglione, ułóż żel z zielonej herbaty. Obok wyciśnij z syfonu pianę z pomarańczy i posyp kruszonką z crumble.

podziel się:

Pozostałe wiadomości