Grzegorz Bień: Ozór wołowy w sosie chrzanowym

_JW_5498.DNGGrzegorz_.jpg
_JW_5498.DNGGrzegorz_.jpg

Ozór wołowy w sosie chrzanowymLane kluski, chips z parmezanu z jałowcem, posypka pietruszkowa, rzodkiewka, liść botwiny

Składniki:

1 ozór wołowy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnkui kminek 1 słoik chrzanu 200 ml śmietany 150 ml wywaru warzywnego lub mięsnego 100 g mąki pszennej 2 jaja natka pietruszki zielonej natka koperku bułka tarta parmezan owoce jałowca rzodkiew botwina sól pieprz

Przygotowanie:

Ozór wołowy gotować w wodzie z dodatkiem marchwi, cebuli, czosnku, kminku, soli, pieprzu przez 1,5 godziny. Uzyskany wywar przecedzić do rondla (200ml ), dodać chrzan i gotować przez 5 minut, następnie śmietankę (100ml) i redukować, aż do zgęstnienia sosu, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę, jaja połączyć, przyprawić solą i pieprzem gęstość ciasta powinna być na tyle żeby można było formować z łyżki łezki. Gotować w osolonej wodzie.

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jałowiec zmielić na bardzo drobno. Na papier do pieczenia sypać parmezan (ok. 2 łyżki) i uformować kółeczka, kończąc oprószać lekko jałowcem i piec w temp. 200*C przez 8 minut.

Pietruszkę, koper, szczyptą soli oraz łyżką bułki tartej zmielić w blenderze na pył.

podziel się:

Pozostałe wiadomości