Irena Skorek: Rolada śląska, kluski śląskie, modra kapusta z zołzą

Irena Skorek _JW_5117-2.jpg
Irena Skorek _JW_5117-2.jpg

Składniki na kluski śląskie:

1 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

1 jajko

Sól

Ziemniaki ugotuj do miękkości i przeciśnij przez praskę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie ugnieć w garnku. Podziel na 4 części, wyjmij jedną cześć ziemniaków i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj całe jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto i uformuj kluski. Ugotuj w osolonym wrzątku, kiedy wypłyną na powierzchnię wody wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Składniki na roladę:

4 plastry schabu

150 g boczku wędzonego

1 duża cebula

ogórek konserwowy

1 papryka czerwona świeża lub konserwowa

musztarda

masło klarowane do smażenia

sól i pieprz

Mięso rozklep, przypraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą. Następnie nałóż na mięso kilka piórek cebuli, trochę boczku, kawałek ogórka konserwowego, paprykę i zawiń roladki – zabezpieczając je nicią. Obsmaż z każdej strony na rozgrzanym maśle, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości.

Składniki na modra kapustę:

1 główka czerwonej kapusty

100 g wędzonej słoniny

1 cebula

ocet

cukier, sól, pieprz

Kapustę poszatkuj, ugotuj do miękkości gdy będzie miękka dodaj odrobiną octu (aby nie straciła koloru). Odcedź, dopraw solą, pieprzem, i cukrem, dodaj przetopioną słoninę, a na koniec drobno pokrojoną cebulę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości