Jagnięcy schab i kotlet na ratatouille z polentą Mealie Pap w panierc

Benny.jpg
Benny.jpg

Jagnięcy schab i kotlet na ratatouille z polentą Mealie Pap w panierce, purée z chakalaki, szpinakiem, pieczoną dynią piżmową i sosem tymiankowym

Ratatouille

Składniki:

  • 1 bakłażan
    • 1 cebula
      • 1 pomidor
        • 1 zielona papryka

          Wszystko poszatkować w brunoise, czyli kostkę.

          • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
            • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
              • sól i pieprz czarny

                Na gorącej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać przecier pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać bakłażan i pieprz i gotować przez 5 minut. Na koniec dodać pomidora i gotować przez 1 minutę. Przyprawić, następnie zdjąć z ognia.

                Grillowane jagnięce kotlety i schab

                Składniki:

                1 jagnięcy kotlet schabowy (z combru jagnięcego) - przykrojonych po francusku

                1 x 200 g schabu jagnięcego

                1 pęczek tymianku - posiekany

                2 ząbki czosnku, zgniecione

                Sól i pieprz

                Wymieszać razem tymianek, czosnek, sól i pieprz i natrzeć tym kotlety jagnięce z obu stron.

                Opiec kotlet jagnięcy na gorącym grillu z obu stron (nad otwartym ogniem) lub na patelni przez 2-3 min., aż będzie średnio wysmażony. Zdjąć z ognia i pozwolić odpocząć mięsu przez 3 min.

                Powtórzyć to samo ze schabem jagnięcym, na patelni, ale po przysmażeniu umieścić w piekarniku i piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut, aż będzie średnio wysmażony.

                Zostawić mięso na 5-7 minut, a następnie pokroić w plastry o grubości 2cm.

                Sos

                Składniki:

                • 100 ml czerwonego wina
                  • 50 ml wywaru z jagnięciny
                    • 1 łyżeczka masła
                      • ½ cebuli – drobno posiekanej

                        Przygotowanie:

                        Wrzucić pokrojoną cebulę na tą samą patelnię, której używaliśmy do przysmażania schabu jagnięcego i dusić do miękkości, zdeglasować patelnię czerwonym winem i wywarem jagnięcym, zredukować o połowę, dodać masło i dalej redukować aż nabierze konsystencji sosu.

                        Pokruszona polenta Mealie Pap

                        Składniki

                        • 1 szklanka mączki kukurydzianej
                          • 50 g kukurydzy z kolby
                            • 400 ml bulionu warzywnego
                              • 1 łyżka masła
                                • 1 łyżka natki pietruszki - posiekanej
                                  • 2 jajka - ubite
                                    • Bułka tarta
                                      • Mąka
                                        • Olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
                                          • Sól, mielony biały pieprz

                                            Sposób przygotowania:

                                            W małym garnku doprowadzić wywar do wrzenia, do wywaru dodać połowę mąki kukurydzianej do magazynu i za pomocą trzepaczki mieszać do uzyskania gładkiej masy, bez żadnych grudek. Powoli dodać mieszając resztę mąki kukurydzianej, aż masa będzie gładka i zacznie twardnieć. Dodać kukurydzę i skręcić ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 10 minut (cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła/nie przywarła do dna garnka)

                                            Zdjąć garnek z ognia, przenieść masę do płytkiej blachy do pieczenia i wygładzić po wierzchu, tak żeby utworzyła się warstwa 2 cm. Schłodzić i pokroić w prostokąty.

                                            Oprószyć "Kostki Mealie" mąką, zanurzyć w wymieszanych jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju w temp. 160 stopni na złoty kolor - 5-8 min. Za pomocą ręcznika papierowego odsączyć nadmiar oleju.

                                            Odłożyć na bok.

                                            Chakalaka

                                            Składniki:

                                            3 łyżki oleju

                                            1 cebula, posiekana

                                            1 marchewka, utarta

                                            2 ostre papryczki chili, posiekane

                                            1 łyżeczka czosnku, mielonego

                                            2 łyżki ostrego curry w proszku

                                            3 pomidory, utarte

                                            420 g fasolki w sosie pomidorowym

                                            sól i pieprz do smaku

                                            Sposób przygotowania:

                                            Rozgrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, marchew, paprykę chili, czosnek i curry. Podsmażać często mieszając, aż cebula i marchew będą ugotowane i miękkie, około 4 do 5 minut.

                                            Mieszając dodać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średnio-małego i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut.

                                            Dodać mieszając fasolkę, sól i pieprz i zamieszać, żeby się wszystko zagrzało.

                                            Schłodzić, zmiksować blenderem aż osiągnie formę puree i umieścić w plastikowej butelce umożliwiającej wyciskanie

                                            Duszony szpinak z pokruszonymi orzechami i chilli

                                            Składniki:

                                            • 1 pęczek szpinaku - oczyszczonego i posiekanego
                                              • 2 czerwone chilli - posiekane
                                                • ½ cebuli - drobno posiekanej
                                                  • 50 g orzechów nerkowca - zmielonych
                                                    • 1 łyżka masła orzechowego
                                                      • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
                                                        • 50 ml oliwy z oliwek
                                                          • 100 ml śmietany
                                                            • 150 ml wody
                                                              • sól i pieprz

                                                                W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i poddusić przez 2 min. Dodać szpinak i wodę i gotować przez 7-10 minut.

                                                                Dodać chili, masło orzechowe, zmielone orzechy nerkowca i śmietanę, wymieszać i redukować przez 3-5 min. Zanim dobrze nie zwiąże, sprawdzić czy nie trzeba przyprawić, a następnie odstawić na bok.

                                                                Puree z dyni piżmowej i kwaśnej śmietany

                                                                Składniki:

                                                                300 g kostek z dyni piżmowej (oczyszczonej i obranej)

                                                                2 łyżki oliwy z oliwek

                                                                Szczypta mielonego cynamonu

                                                                1 łyżeczka posiekanej kolendry

                                                                2 łyżki kwaśnej śmietany/serka kremowego

                                                                Sól i pieprz

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Umieścić dynię piżmową w brytfannie, dodać olej, cynamon, sól i pieprz oraz kolendrę i mieszać, aż dynia pokryje się olejem i przyprawami. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min, aż dynia się ugotuje. Wyjąć z piekarnika i schłodzić, odsączając wszystkie pozostałe soki i olej. Po schłodzeniu umieścić w blenderze, dodać serek kremowy/śmietanę i mieszać, aż masa będzie gładka i kremowe. Umieścić w butelce do wyciskania i odłożyć na bok.

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości