Jagoda Misztal: Drożdżówki

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Jagoda Misztal: Drożdżówki
Jagoda Misztal: Drożdżówki 

Ciasto drożdżowe:

425 g mąki typ 500
250 ml mleka
50 g masła
1 jajko
około 40 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

Sporządzamy rozczyn: mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże ucieramy z 2 łyżeczkami cukru, dodajemy mleko z masłem i zagęszczamy mąką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
W misce ubijamy jajko z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto mąką, po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość. Przykrywamy ściereczką aby ciasto nie wysychało. . Po wyrośnięciu, wyrabiamy jeszcze raz, wałkujemy i nadziewamy dowolnym farszem. Pieczemy przez 15-18 minut w 180 stopniach.

Twaróg pomarańczowy

200 g twarogu
1 żółtko
1 pomarańcza
cukier kryształ
50 ml cointreau

Twaróg blendujemy z żółtkiem. Na patelni karmelizujemy w cukrze wyfiletowaną pomarańczę, następnie wlewamy cointreau i podpalamy. Kiedy alkohol wyparuje, lekko studzimy i miksujemy z twarogiem.

Polewa: przygotowujemy syrop prosty, czyli cukier kryształ z wodą w stosunku 1:1 tak, aby powstało 200 ml syropu. Gotujemy, a pod koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Lukier wykładamy na gorące drożdżówki.

Truskawki z rabarbarem

5 dużych truskawek
1-2 łodygi rabarbaru
cukier kryształ do smaku
1 płaska łyżeczka masła

Truskawki kroimy na półplasterki, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki rabarbar – w takiej ilości, aby stosunek owoców wynosił 1:1. Posypać cukrem do smaku i przesmażyć na odrobinie masła, krótko, aby owoce nie straciły koloru.

Kruszonka:
mieszamy ze sobą mąkę pszenną, masło i cukier w stosunku 3:2:1 (150 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru) szybko zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku.  

Konfitura jeżynowo-borówkowa z czekoladą

200 g jeżyn
5 łyżek borówek
50 ml czerwonego wina
cukier do smaku
3 g agar agar
dodatkowo 3 łyżki borówek
100 g gorzkiej czekolady
śmietana 30%

Jeżyny i borówki przesmażyć z winem czerwonym i cukrem, przetrzeć przez sito. Dodać 3 g agaru i zagotować. Po zdjęciu z ognia wrzucić 3 łyżki borówek i odstawić do schłodzenia.

Polewa: czekoladę rozpuszczamy na patelni, dodajemy śmietankę 30%, mieszamy i polewamy gotowe drożdżówki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłem. Ciasto jest bardzo puszyste a drożdżówki pyszne. Polecam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix