Jagoda Misztal: Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym podane na carpaccio z pieczonego buraka i z sosem miętowym

Jagoda Misztal: Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym podane na carpaccio z pieczonego buraka i z sosem miętowym
Jagoda Misztal: Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym podane na carpaccio z pieczonego buraka i z sosem miętowym

Ciasto na pierogi:

200g mąki 100g wody 2 łyżki mleka 80g masła

Farsz:

100g kaszy gryczanej ½ pęczka mięty 125g twarogu wędzonego 50g boczku wędzonego surowego w plasterkach dymka ze szczypiorkiem sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka masła

Sos miętowy:

½ pęczka mięty 2 łyżki śmietana 18% sól, pieprzDodatkowo: 3 plasterki wędzonego boczku na chipsy 3 buraki

Przygotowanie:

Buraki zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika na 220°C na 40 min.

Zagotować wodę (100g) po zdjęciu z ognia dodać masło oraz mleko. Podgrzewać do rozpuszczenia. Wlać do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 min.

Boczek w plastrach pokroić w kostkę, dymkę posiekać. Podsmażyć na łyżeczce masła. W misce rozgnieść widelcem twaróg, dodać śmietanę, podsmażony na chrupko boczek oraz podsmażoną dymkę. Dodać pieprz i sól do smaku. Na koniec dodać posiekaną mięte.

Wyłożyć 3 plasterki boczku na papier do pieczenia przykryć papierem i zapiekać aż zrobią się chipsy chrupiące (około 10min).

Miętę na sos zblendować i wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Rozwałkować ciasto, wykroić kółka, nakładać farsz i zalepiać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 2 min.

Buraki obrać, pociąć na plasterki. Wyłożyć na talerz, następnie nałożyć pierogi. Udekorować sosem oraz chipsami z boczku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości