Janina Górnicka: Pierogi ze szpinakiem i oscypkiem

Janina Górnicka: Pierogi ze szpinakiem i oscypkiem
Janina Górnicka: Pierogi ze szpinakiem i oscypkiem

Pierogi ze szpinakiem i oscypkiem

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 3 łyżki oleju 1/2 szklanki wody szczypta soliSkładniki na farsz: 30 dag świeżego szpinaku 7,5 dag oscypka 2 duże ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki masła ½ łyżeczki pieprzu białego sólDodatkowo: 5 dag mąki do podsypania 5 dag masła do polania posiekany drobno szczypior 5 listków świeżej bazylii do dekoracjiPrzygotowanie: Sporządzamy farsz: umyty, świeży szpinak wrzucamy na suchą patelnię i na średnim ogniu odparowujemy. Zdejmujemy, studzimy i odciskamy z ewentualnie pozostałej wody. Drobno siekamy. Na patelni topimy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Szklimy, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy posiekany szpinak i przesmażamy do czasu, aż składniki połącz się i nabiorą aromatu. Szpinak odstawiamy do ostudzenia, a następnie mieszamy ze startym oscypkiem i posiekaną świeżą bazylią. Sporządzamy ciasto pierogowe: mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy olej, sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Wkładamy do miseczki na 15 minut, aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wykrawamy szklanką koła.

Na każde koło nakładamy kulkę farszu, składamy i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia.Prezentacja: Pierogi serwujemy ze stopionym masłem, posypane szczypiorkiem i listkami bazylii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości