Joanna Studnicka: Smażone sardynki w mace kasztanowej z salsa z botwiny podane na ziemi ziołowej

_JW_5514.DNGJoanna_.jpg
_JW_5514.DNGJoanna_.jpg

Smażone sardynki w mace kasztanowej z salsa z botwiny podane na ziemi ziołowej

Składniki:

Pół pęczka natki pietruszki Pól pęczka koperku 1 ząbek czosnku 1 kromka chleba tostowego 3 łyżki pestek z dyni 6 szt. Sardynek 2 łyżki maki kasztanowej 1 pęczek botwinki 3 szt. Suszonych pomidorów 1 czerwona cebula Kilka gałązek mięty Sok z połówki cytryny olej z suszonych pomidorów 0,5 litry oleju do smażenia 4 szt anchois 2 szt kaparów 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 Sól pieprz

Przygotowanie:

Sardynki wyczyścić opłukać woda, osuszyć posypać pieprzem, solą za panierować mąką.

Łodygi botwinki drobno pokroić, dodać drobno pokrojona cebule, pokrojone w kostkę pomidory suszone. Następnie dodać pokrojone listki mięty, wyciśnięty sok z cytryny ,doprawić solą i pieprzem i dodać oliwę z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki razem wymieszać.

Do blendera wrzucamy natkę pietruszki ,koperek ,ząbek czosnku, kromkę chleba tostowego, pestki dyni. Wszystko razem blendujemy do powstania ziemi ziołowej.

Na rozgrzana patelnie wrzucić anchois, smażyć 1 minutę następnie dodać śmietanę 30 i kapary. Wszystko redukujemy i na koniec dodajemy 1 łyżkę masła.

Opanierowane sardynki smażymy na rozgrzanej patelni w głębokim oleju ok. 1,5 minuty.

Wykładamy i dekorujemy na talerzu mini warzywami ,ziemią ziołową i salsą z botwinki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości