Justyna Pilichowska „Różyczki z bakłażana podawane z krewetką i sosem tajskim”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Justyna Pilichowska „Różyczki z bakłażana podawane z krewetką i sosem tajskim”
Justyna Pilichowska „Różyczki z bakłażana podawane z krewetką i sosem tajskim” 

Składniki:


50 ml oliwy
4 pęczki szczypiorku
pół papryczki chili
pół szalotki
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu sojowego
pół ząbku czosnku
oliwa z oliwek
3 krewetki BT
limonka
1 bakłażan
sól, pieprz, cukier
orzeszki ziemne
bratki

Przygotowanie:

Bakłażana pokrojonego w cienkie plasterki grillujemy tak, aby powstała na nim kratka. Spryskujemy wodą i limonką i solimy. Na talerzu kładziemy gotowego bakłażana i przykrywamy naczyniem, aby się zaparzył.
Do rondelka wlewamy olej i dodajemy posiekany szczypiorek. Podsmażamy pod przykryciem 2- 3 minuty. Do miseczki wlewamy łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego i sok z limonki. Całość lekko podgotowujemy. Dodajemy łyżeczkę cukru, czosnek i papryczkę. Bakłażany formujemy w różyczki i układamy trzy na talerzu. Krewetki obieramy z pancerzy i głowy, grillujemy na oliwie 2-3 minuty, doprawiamy pieprzem i solą, układamy wśród różyczek z bakłażana.
Posiekaną szalotkę smażymy w oleju maksymalnie 1 minutę. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Danie polewamy olejem szczypiorkowym, sosem tajskim i posypujemy szalotką, orzechami oraz kwiatami.

 

 

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix