Justyna Pilichowska „Różyczki z bakłażana podawane z krewetką i sosem tajskim”

Justyna Pilichowska „Różyczki z bakłażana podawane z krewetką i sosem tajskim”
Justyna Pilichowska „Różyczki z bakłażana podawane z krewetką i sosem tajskim”

Składniki:

50 ml oliwy 4 pęczki szczypiorku pół papryczki chili pół szalotki łyżka octu ryżowego łyżka sosu sojowego pół ząbku czosnku oliwa z oliwek 3 krewetki BT limonka 1 bakłażan sól, pieprz, cukier orzeszki ziemne bratkiPrzygotowanie:

Bakłażana pokrojonego w cienkie plasterki grillujemy tak, aby powstała na nim kratka. Spryskujemy wodą i limonką i solimy. Na talerzu kładziemy gotowego bakłażana i przykrywamy naczyniem, aby się zaparzył. Do rondelka wlewamy olej i dodajemy posiekany szczypiorek. Podsmażamy pod przykryciem 2- 3 minuty. Do miseczki wlewamy łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego i sok z limonki. Całość lekko podgotowujemy. Dodajemy łyżeczkę cukru, czosnek i papryczkę. Bakłażany formujemy w różyczki i układamy trzy na talerzu. Krewetki obieramy z pancerzy i głowy, grillujemy na oliwie 2-3 minuty, doprawiamy pieprzem i solą, układamy wśród różyczek z bakłażana. Posiekaną szalotkę smażymy w oleju maksymalnie 1 minutę. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Danie polewamy olejem szczypiorkowym, sosem tajskim i posypujemy szalotką, orzechami oraz kwiatami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości