Karina Zuchora: Carpaccio z kaczki z borowikami i zielonym jabłkiem

_JW_9699.jpg
_JW_9699.jpg

Składniki na 2 porcje:1 duża lub 2 małe piersi kaczki ze skórą2 duże borowiki 1 zielone jabłko 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1 limonka oliwa extra vergine musztarda Dijon orzechy laskowe

Przygotowanie: Z piersi kaczych odkroić nadmiar tłuszczu i wytopić go w garnku. Skórę na piersi kaczej naciąć w odstępach kilku milimetrów, tworząc kratkę. Położyć pierś od strony skóry na zimnej patelni, mocno rozgrzać, a wytapiający się tłuszcz zlewać w trakcie smażenia – posłuży on do smażenia jabłek i borowików. Smażyć, aż skóra będzie chrupiąca, przewrócić na drugą stronę i smażyć około 2 minut. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni, na około 8 minut. Jabłko i oczyszczone borowiki pokroić na równe, bardzo cienkie plastry i obsmażyć delikatnie na kaczym tłuszczu. Kaczkę wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 80 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niem plastry szynki parmeńskiej. Włożyć do piekarnika na około 10 min. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć orzechy laskowe. Sporządzić sos: w miseczce wymieszać oliwę , sok z limonki i musztardę dijon. Wystudzona kaczkę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć kolejno plaster kaczki, przesmażone jabłko i borowika i tak kolejno układając spiralną wieżę.

Podawać z chipsami z szynki i musztardowym sosem oraz uprażonymi orzechami laskowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości