Karina Zuchora: Smażona wątróbka cielęca w malinowo – winnym sosie

Karina Zuchora_ (5).jpg
Karina Zuchora_ (5).jpg

SKŁADNIKI: 200 g wątróbki cielęcej 200 ml demiglasu kilka marchewek baby 150 ml wytrawnego czerwonego wina masło 100 g malin pieprz, sól kiełki buraka goździki kardamon

PRZYGOTOWANIE: Wątrobę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Demiglass redukujemy z goździkami, dolewamy czerwone wino, dodajemy maliny i gotujemy na wolnym ogniu. Po dokładnym zredukowaniu przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, zaciągamy zimnym masłem. Na pozostałym demiglassie podduszamy marchewkę z dodatkiem soli i kardamonu. Wątróbkę obsmażamy na maśle po 20 sekund z każdej strony, podlewając masłem z patelni. Całość wykładamy na talerz , doprawiamy solą i pieprzem, przybieramy kiełkami buraka.

podziel się:

Pozostałe wiadomości