Karina Zuchora: Tournedos Rossini – smażona polędwica wołowa w szynce parmeńskiej

Tournedos Rossini – smażona polędwica wołowa w szynce parmeńskiej
Tournedos Rossini – smażona polędwica wołowa w szynce parmeńskiej

Składniki:

200 g foie gras polędwica wołowa po 150 g na 1 osobę 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 kromki chleba tostowego 2 jajka przepiórcze masło klarowane do smażenia 6 kwiatów cukinii mąka orkiszowa 1 jajko sól pieprz 50 g borówki 1-2 dojrzałe figi 1 łyżeczka miodu 150 ml czerwonego wina 1 łyżka zimnego masła olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Chleb tostowy grillujemy na odrobinie masła. Polędwicę zawijamy w szynkę parmeńską i smażymy na maśle klarowanym. Odkładamy, aby odpoczęła, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostałości ze smażenia polędwicy zalewamy winem i redukujemy, dodając figę, borówki i miód, zaciągamy zimnym masłem i doprawiamy pieprzem oraz solą.

Foie gras kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, wody i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Umyte i osuszone kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju.

Na grzance układamy polędwicę, smażone foie gras i sadzone jajko przepiórcze. Obok kwiaty cukinii, całość polewamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości