Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem
 

Miłosz Wyrwicz – Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem

Zdaniem jurorów MasterChef jest to perfekcyjne danie!

 

SKŁADNIKI:

filet z karpia ze skórą

pęczek kolendry

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

oliwa z oliwek

grejpfrut

ogórek wężowy

żółta papryka

1 biała cebula

sól

pieprz

cukier do smaku

 

MARYNATA:

Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem  z 1/3 grapefruita.

Filet z karpia marynować przez  ok. 40 minut.

LEKKA SALSA:

Ogórka, odrobinę chili, żółtą paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę  (po 1 łyżce stołowej każdego składnika). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.

GRILOWANA PAPRYKA:

Paprykę pokrojoną w ćwiartki  grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, tak lekko przypalić skórkę. Odstawić, lub zawinąć w torebkę i zdjąć skórkę. Paprykę pokroić  w długie paski, wrzucić na patelnię, posypać szczyptą cukru i skarmelizować.

Rozgrzać  patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu . Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 minut.

DRESSING GREJPFRUTOWY:

Z grejpfruta wyciąć fileciki, a z pozostałej części wycisnąć sok. Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę. Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

MI i mojemu facetowi nie smakowało:/

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix