Kinga Paruzel – Comber w sosie winno - miodowym na płatach lasagne , carpaccio z buraków

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Kinga Paruzel – Comber w sosie winno - miodowym na płatach lasagne , carpaccio z buraków
 

Kinga Paruzel – Comber w sosie winno - miodowym na płatach lasagne , carpaccio z buraków

 

TO DANIE POLECAJĄ JURORZY MASTERCHEF!

SKŁADNIKI:

1 comber z królika

50 g wędzonej słoniny

1 spora cebula

białe wino

ziele angielskie

liść laurowy

kilka liści szałwi

5  prawdziwków

1 mały seler

1 łyżka masła

mąka

olej do smażenia

1 łyżeczka miodu

sól i pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Comber z królika pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w niewielkiej ilości mąki.

Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju oraz jedną łyżkę masła. Wrzucić szałwię i przez 1 minut smażyć. Następnie dodać mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron (po ok. 1,5 minuty z każdej strony).

Zawartość patelni przełożyć do rondla.  Dodać pokrojoną w kosteczkę słoninę, pokrojoną cebulę, seler, prawdziwki,  ziele angielskie, złamany na pół liść laurowy, a następnie całość zalać winem i dusić ok 45min., aż mięso będzie kruche.

Przyprawić solą i pieprzem oraz odrobiną miodu.

 

Carpaccio z buraków

4 buraki

1 pomarańcza

1 łyżeczka miodu

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Buraki ugotować w gorącej osolonej wodzie. Wystudzić.

Sok z pomarańczy, oliwę, miód i sól dokładnie wymieszać.

Buraka pokroić na cienkie plasterki i polać dressingiem z pomarańczy.

 

Płaty lasagne pokroić w paski i ugotować, jak zwykły makaron.

Na talerzu ułożyć makaron. Poukładać na nim kawałki królika i polać sosem. Obok wyłożyć Carpaccio z buraków, a na nim poukładać prawdziwki wyciągnięte z sosu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix