Kinga Paruzel: Filet z morszczuka z czarną solą na solirodzie

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Kinga Paruzel: Filet z morszczuka z czarną solą na solirodzie
 

Kinga Paruzel

Danie główne: Filet z morszczuka z czarną solą na solirodzie, ze szpinakiem, pomarańczą, sokiem z cytryny i orzeszkami piniowymi


Składniki na 2 porcje:
1 świeży morszczuk
3 garście świeżego szpinaku
1 łyżeczka soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml oliwy extra vergine
sól, pieprz
1 cała pomarańcza
1 łyżka orzeszków pinii
soliród – ok. 300 g
sól czarna
cząstki cytryny do podania

Morszczuka wyfiletować, skórę pozostawić, mięso dokładnie oczyścić z ości.  

Szpinak zblanszować w odrobinie wody na patelni, odparować, skropić sokiem z pomarańczy, cytryny oraz oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni. Pomarańczę wyfiletować (nożem odciąć skórę z albedo tak, aby odsłonić miąższ. Kawałki miąższu – fileciki – wycinać ostrym nożem spomiędzy błon). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić soliród i ok 1 min blanszować. Nie solić, gdyż sam w sobie zawiera dużo soli.

Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy włożyć filety z morszczuka skórą do dołu. Smażyć ok 2-3 min w zależności od grubości ryby, następnie patelnię zdjąć z ognia i filet przewrócić na druga stronę - zostawić.

Soliród ułożyć na talerzu, nałożyć na niego kawałek ryby (skórą do góry), posolić czarną solą. Obok nałożyć szpinak z kawałkami pomarańczy, posypać zarumienionymi orzeszkami pinii. Podawać z cząstkami cytryny.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix