Klaudia Budny: Sałatka z homarem, Przegrzebki z grzybami shitake i sosem amerykański

54_2KK7248.jpg
54_2KK7248.jpg

Sałatka z homarem

Składniki: 1 homar mix sałat 4 rzodkiewki 1 grapefruit 50 ml oleju lub oliwy 50 ml octu winnego z cherry sól i pieprzPrzygotowanie:

Olej, ocet, szczyptę soli i pieprzu blendujemy na jednolitą emulsję. Grapefruita filetujemy (wycinamy z pomiędzy błon), rzodkiewki kroimy w plasterki, dodajemy sałaty. Homara szybkim ruchem wkładamy do gotującej się w wysokim garnku wody, gotujemy na dużym ogniu ok. 1 min. Na 100 g homara. Sałatę mieszamy z vinaigrette i wykładamy na talerz. Serujemy z homarem.

Przegrzebki z grzybami shitake i sosem amerykańskim

Składniki: 4 przegrzebki garść grzybów shitake 2 dymki kolendra 2 łyżki masła sól i pieprz olej lub oliwa do smażenia Sos: 1 łyżka koncentratu 0,5 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 100 ml oliwy z oliwek 50 ml octu winnego z cherry 100 ml białego wina 0,5 łyżki mielonej papryki słodkiej szczypta chili mielonej szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu miksujemy na jednolitą emulsję. Przegrzebki kładziemy na rozgrzanym oleju (ok.2 łyżki) i smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy na drugą stronę i smażymy 1,5 minuty. Na patelnię wkładamy masło i obtaczamy w nim przegrzebki.

Dymkę, grzyby i kolendrę kroimy i smażymy na złoto. Podajemy z przegrzebkami, skrapiamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości