Kołduny litewskie, zabaglione z lubczykiem

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Kołduny litewskie, zabaglione z lubczykiem
Magda Gessler
Zobacz pełny odcinek na player.pl

Kołduny litewskie, zabaglione z lubczykiem


Kołduny litewskie

Składniki:

Bulion:

kark barani

gicz barania

gicz wołowa

1 por

cebula w łupinie podpalana na ogniu lub pieczona w piecu
½ główki kapusty

1 seler

2 pietruszki

1 marchew

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego lubczyku
sól
pieprz w ziarnach

 

Mięso zalać zimną wodą i gotować. Gdy stanie się miękkie posolić. Włożyć warzywa, przyprawy i gotować około 4 godzin na małym ogniu.  Pod koniec gotowania zebrać z wierzchu tłuszcz. Ostudzić, 250 ml bulionu zamrozić.

Farsz:

500 g baraniny (rocznej) z karku i pachwiny (zmielonej)

500 g zmielonej polędwicy wołowej (głowa)

200 g sparzonego na sicie łoju ( z 4 nerek cielęcych)

4 kości udowe z wołu z tukiem, pokrojone na 5-cm kawałki

1 główka czosnku polskiego

500 ml - 1 litr bulionu

500 g białej, słodkiej cebuli
100 g masła

majeranek suszony

sól
pieprz czarny świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu

 

Część bulionu podgrzać w dużym płaskim rondlu i włożyć do niego kości udowe wołu z tukiem tak, aby  by ugotować znajdujący się w nich szpik.

 

Cebulę pokroić w drobna kostkę, zeszklić na maśle, a następnie odstawić do ostygnięcia. Czosnek, sól, pieprz i majeranek utrzeć w moździerzu.

 

Sprawdzić stan ugotowania szpiku kostnego. Jeżeli po nakłuciu nie wypływa z niego krew, jest gotowy. Kości wyjąć z bulionu i ostudzić. Wyjąć tuk.

 

Do miski włożyć zmieloną polędwicę, baraninę i zmielony łój z nerek cielęcych. Dodać podsmażoną, wystudzoną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dokładnie wyrobić, najlepiej rękoma.  Włożyć wystudzony szpik kostny. Należy uważać na temperaturę farszu. Nie może on być za ciepły ponieważ przy takiej ilości tłuszcz wytrąciłby się. Dlatego wszystkie składniki powinny być zimne. Dlatego w razie potrzeby dodać do farszu zamrożone kostki bulionu. Dokładnie wymieszać. Spróbować farszu i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 

Miskę z farszem włożyć do większej miski wypełnionej lodem, nakryć ściereczką i włożyć do lodówki.

 

W międzyczasie zagnieść ciasto.

 

Ciasto:

500 g mąki pszennej typ 500

sól

letnia woda

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól. Powoli, stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto dobrze zagnieść. Wyrabiać do momentu, aż wilgoć przestanie być wyczuwalna. Przygotowane ciasto przykryć ciepłą miską do czasu, aż całkiem wystygnie.

 

Ciasto podzielić na kilka części, bardzo cienko rozwałkować i wykrawać z niego kwadraty lub małe koła. Podgrzać bulion, w którym będą się gotować kołduny.

 

Na środek każdego kwadracika kłaść łyżeczką do kawy kulki farszu i kleić kołduny. Wrzucać do gotującego się bulionu. Są gotowe, kiedy ciasto zacznie się marszczyć.  Kołduny wykładać na talerz wysmarowany masłem (dzięki temu nie będą się sklejać).

 

Sos:

250 ml bulionu
ok. 200 g masła min. 82%

świeży lubczyk grubo pokrojony

1 łyżka octu spirytusowego polskiego

 

Bulion wymieszać z octem i lubczykiem, podgrzać, dodać masło i wymieszać.

Komentarze (46)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Natalia

A aj mam osiem i zrobiłam sama

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam 11 lat i to przygotowałam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          to jest przepis na kokoty slowackie ta pani no comprende gotowac hyba jest po wyrzszych szkolach

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              kuba_jaszczyszyn
              kuba_jaszczyszyn

              słowniku, widzisz a nie grzmisz

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  kark barani

                  gicz barania

                  gicz wołowa
                  Panie w sklepe mnie wysmialy.............. / w nie jednym a wielu, nie w malym miescie bo w Szczecinie/ moze pani Gwsler otworzy siec sklepow by realnie sie zaopatrzuc w jej przepisy..........

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      ja tam nie jadłam ale wiem ze jest dobre

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ja tam nie jadłam ale wiem że jest NIE dobre

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Czy gotowe kołduny mozna zamrozic

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  nie

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      zamrozić możesz,nikt ci nie zabroni ale po odmrożeniu farsz będzie suchy.Lepiej zamroź ciasto w porcjach i gdy trzeba odmrozić zawczasu.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          nie raz jadlam bardzo dobre narawde polecam

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Dziwny przepis przerasowiony.Ja robię kołduny od dawna bez tych dodatków i są pycha aoto przepis.Mielę mięso wołowa najlepiej rostbef z bukatów dodaję siekany łój cielęcy lub wolowy ale biały kruchy.Dodaję czosnek sól pieprz i sporo majranku.
                                              I robię koldunki.A rosołek gotuję z resztek mięsa i kosteczek.Pycha.Cały cymes polega... rozwiń

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  a ile tych "kołtunów" wyjdzie? to przepis dla bogaczy :( 500 g polędwicy wołowej nieźle :( do kołdunów chyba to przesada a raczej jestem z tych którzy gotują z bardzo dobrych
                                                  składników

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Nikt nie każe ci z pół kilograma polędwicy robić.Zrób sobie z połowy podanych składników albo 1/3.Rusz głową.

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          jaką wodę dodajemy do ciasta? w składzie ciasta jest napisane letnia woda a w wykonaniu ciasta ciepła woda.....

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Letnia a ciepła to jest to samo co innego gorąca lub wrząca.

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                                  tvnpix