Kołduny litewskie, zabaglione z lubczykiem

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Kołduny litewskie, zabaglione z lubczykiem
Magda Gessler

Kołduny litewskie, zabaglione z lubczykiem


Kołduny litewskie

Składniki:

Bulion:

kark barani

gicz barania

gicz wołowa

1 por

cebula w łupinie podpalana na ogniu lub pieczona w piecu
½ główki kapusty

1 seler

2 pietruszki

1 marchew

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego lubczyku
sól
pieprz w ziarnach

 

Mięso zalać zimną wodą i gotować. Gdy stanie się miękkie posolić. Włożyć warzywa, przyprawy i gotować około 4 godzin na małym ogniu.  Pod koniec gotowania zebrać z wierzchu tłuszcz. Ostudzić, 250 ml bulionu zamrozić.

Farsz:

500 g baraniny (rocznej) z karku i pachwiny (zmielonej)

500 g zmielonej polędwicy wołowej (głowa)

200 g sparzonego na sicie łoju ( z 4 nerek cielęcych)

4 kości udowe z wołu z tukiem, pokrojone na 5-cm kawałki

1 główka czosnku polskiego

500 ml - 1 litr bulionu

500 g białej, słodkiej cebuli
100 g masła

majeranek suszony

sól
pieprz czarny świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu

 

Część bulionu podgrzać w dużym płaskim rondlu i włożyć do niego kości udowe wołu z tukiem tak, aby  by ugotować znajdujący się w nich szpik.

 

Cebulę pokroić w drobna kostkę, zeszklić na maśle, a następnie odstawić do ostygnięcia. Czosnek, sól, pieprz i majeranek utrzeć w moździerzu.

 

Sprawdzić stan ugotowania szpiku kostnego. Jeżeli po nakłuciu nie wypływa z niego krew, jest gotowy. Kości wyjąć z bulionu i ostudzić. Wyjąć tuk.

 

Do miski włożyć zmieloną polędwicę, baraninę i zmielony łój z nerek cielęcych. Dodać podsmażoną, wystudzoną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Dokładnie wyrobić, najlepiej rękoma.  Włożyć wystudzony szpik kostny. Należy uważać na temperaturę farszu. Nie może on być za ciepły ponieważ przy takiej ilości tłuszcz wytrąciłby się. Dlatego wszystkie składniki powinny być zimne. Dlatego w razie potrzeby dodać do farszu zamrożone kostki bulionu. Dokładnie wymieszać. Spróbować farszu i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 

Miskę z farszem włożyć do większej miski wypełnionej lodem, nakryć ściereczką i włożyć do lodówki.

 

W międzyczasie zagnieść ciasto.

 

Ciasto:

500 g mąki pszennej typ 500

sól

letnia woda

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól. Powoli, stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto dobrze zagnieść. Wyrabiać do momentu, aż wilgoć przestanie być wyczuwalna. Przygotowane ciasto przykryć ciepłą miską do czasu, aż całkiem wystygnie.

 

Ciasto podzielić na kilka części, bardzo cienko rozwałkować i wykrawać z niego kwadraty lub małe koła. Podgrzać bulion, w którym będą się gotować kołduny.

 

Na środek każdego kwadracika kłaść łyżeczką do kawy kulki farszu i kleić kołduny. Wrzucać do gotującego się bulionu. Są gotowe, kiedy ciasto zacznie się marszczyć.  Kołduny wykładać na talerz wysmarowany masłem (dzięki temu nie będą się sklejać).

 

Sos:

250 ml bulionu
ok. 200 g masła min. 82%

świeży lubczyk grubo pokrojony

1 łyżka octu spirytusowego polskiego

 

Bulion wymieszać z octem i lubczykiem, podgrzać, dodać masło i wymieszać.

Komentarze (41)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

to jest przepis na kokoty slowackie ta pani no comprende gotowac hyba jest po wyrzszych szkolach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      kuba_jaszczyszyn
      kuba_jaszczyszyn

      słowniku, widzisz a nie grzmisz

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kark barani

          gicz barania

          gicz wołowa
          Panie w sklepe mnie wysmialy.............. / w nie jednym a wielu, nie w malym miescie bo w Szczecinie/ moze pani Gwsler otworzy siec sklepow by realnie sie zaopatrzuc w jej przepisy..........

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ja tam nie jadłam ale wiem ze jest dobre

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ja tam nie jadłam ale wiem że jest NIE dobre

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Czy gotowe kołduny mozna zamrozic

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          nie

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              nie raz jadlam bardzo dobre narawde polecam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Dziwny przepis przerasowiony.Ja robię kołduny od dawna bez tych dodatków i są pycha aoto przepis.Mielę mięso wołowa najlepiej rostbef z bukatów dodaję siekany łój cielęcy lub wolowy ale biały kruchy.Dodaję czosnek sól pieprz i sporo majranku.
                                  I robię koldunki.A rosołek gotuję z resztek mięsa i kosteczek.Pycha.Cały cymes polega... rozwiń

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a ile tych "kołtunów" wyjdzie? to przepis dla bogaczy :( 500 g polędwicy wołowej nieźle :( do kołdunów chyba to przesada a raczej jestem z tych którzy gotują z bardzo dobrych
                                      składników

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          jaką wodę dodajemy do ciasta? w składzie ciasta jest napisane letnia woda a w wykonaniu ciasta ciepła woda.....

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Letnia a ciepła to jest to samo co innego gorąca lub wrząca.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  (gotować około 4 godzin na małym ogniu.)

                                                  Oni maja na to 45min a to sie gatuje 4h....

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      wywar mieli gotowy :)

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          Bzdura gotuje sie tak jak pierogi. po wypłynięciu 1-2min. i wyjmujemy

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Ale przecież był to tylko bulion który można zrobić wcześniej

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  ~Gość

                                                                  to dobry przepis wypróbowałam go z kilka razy,POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0
                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                                                      tvnpix