Krzysztof Pitas „Pierś z kaczki z puree z zielonego groszku z nutą mięty i kolendry”

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Krzysztof Pitas „Pierś z kaczki z puree z zielonego groszku z nutą mięty i kolendry”
Krzysztof Pitas „Pierś z kaczki z puree z zielonego groszku z nutą mięty i kolendry” 

Składniki:


140 g mrożonego groszku
pęczek mięty
pęczek kolendry
2 papryczki chili
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
łyżka masła
2 pojedyncze kacze piersi ok 280 g każda
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
1 pomarańcza

Przygotowanie:

Purée: do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy 2 łyżeczki soli, wstawiamy do zagotowania. Myjemy, czyścimy i drobno kroimy chili. Kiedy woda się zacznie gotować wsypujemy groszek, gotujemy ok 4 minuty. Odlewamy 3 łyżki wody z gotowania i odcedzamy groszek. Dodajemy masło, liście mięty i kolendry oraz posiekane chili. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru, świeżo mielony pieprz i przecieramy drobno przez sito.

Pierś z kaczki: Mięso myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Nacinamy skórę w drobną kratkę. Uważamy, żeby nie przeciąć mięsa. Do miski wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy pół pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Obtaczamy pierś w marynacie i zostawiamy na chwilę. Kaczkę wyjmujemy (marynaty nie wylewamy), a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na zimnej patelni układamy piersi z kaczki, skórą do dołu. Smażymy mięso na średnim ogniu, aż wytopi się cały tłuszcz, a skóra stanie się chrupiąca, czyli przez około 11 minut. Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy aż nabierze złotego koloru. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Układamy mięso na blaszce do pieczenia skórą do dołu i pieczemy przez około 7-8 minut. Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy, nakrywamy folią i zostawiamy na 4-5 minut, aby soki w mięsie się uspokoiły. Na tą samą nieumytą patelnię wlewamy przecedzoną przez sito marynatę. Doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na 30 sekund i wyłączamy palnik.
Pierś z kaczki kroimy na plastry i układamy na talerzu, na sosie. Obok serwujemy purée z groszku.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix