Laurentiu Zediu i mama Maria Przystawka foie gras na słodko

170620MIS065.JPG
170620MIS065.JPG

Eskalop foie gras

½ mango pokrojonego w plasterki czarne oliwki bez pestek sól, pieprz olej

Foie gras smażymy po 2 minuty z każdej strony. Tuż przed końcem smażenia dodajemy pół łyżeczki cukru. Obrane i pokrojone w plastry mango grillujemy na patelni. Oliwki blendujemy, dodajemy sól, pierz i olej.

Na talerz układamy plasterki mango, foie gras, obok łyżeczkę zblendowanych oliwek.

Danie główne – grillowane owoce morza

3 małże św. Jakuba 3 krewetki BT 16/20 1 krewetka BT 8/12 4 kalmary baby 100 gram selera naciowego 50 g pokrojonego w kostkę i ugrillowanego mango sól, pieprz, imbir suszony, curry 6 pomidorków koktajlowych cukier, sól, pieprz ocet oliwa z oliwek

Krewetki marynujemy z imbirem, curry, solą, pieprzem oraz połową mango i odrobiną oliwy. Małże smażymy na oliwie na patelni po 1 minucie z każdej strony. Solimy. Kalmary czyścimy i smażymy na patelni po minucie z każdej strony, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Seler naciowy drobno kroimy, smażymy na oliwie z cukrem i octem. Dodajemy 50 g grillowanego mango i mieszamy. Krewetki smażymy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem, pomidory przekrawany na pół i również smażymy. Całość wykładamy na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości