Magdalena Nowaczewska: Filet Mohary, sos pomidorowo-pomarańczowy, pesto z kolendry

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Magdalena Nowaczewska:  Filet Mohary, sos pomidorowo-pomarańczowy, pesto z kolendry
Masterchef 

Filet Mohary, sos pomidorowo-pomarańczowy, pesto z kolendry

Składniki:

2 filety ryby
1 łyżka mąki
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
500 g pomidorów
2 pomarańcze
2 ząbki czosnku
biała cebula
200 ml passaty pomidorowej
Cukier trzcinowy
sól, pieprz, cynamon
garść dzikiej bazylii i oregano

Przygotowanie:

Filety z ryby płuczemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mąką od strony skóry i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, uważając, aby nie przesuszyć ryby. Wystarczy smażyć od strony skóry, a pod koniec polać tłuszczem drugą stronę, jeśli filet nie jest zbyt gruby.

Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory, sok z pomarańczy, redukujemy. W razie potrzeby podlewamy wodą lub passatą w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy cukrem trzcinowym, solą , pieprzem, skórką pomarańczową i szczyptą cynamonu. Na koniec posypujemy świeżymi ziołami.

Pesto:

1 pęczek świeżej kolendry
200 gr orzechów makadamia, podprażonych
200 ml oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
100 gr parmezanu

Blanszujemy kolendrę. Następnie do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Dolewamy oliwy i wody wg uznania. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

  1. Ananas w cieście cynamonowym z musem czekoladowym

Składniki:

1 ananas
500 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
Ok. 6-7 łyżek czubatych mąki
200 ml rumu
Olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać z cukrem i mlekiem. Dodać cynamon, cukier mąkę. Dobrze wymieszać, aby nie pozostawić grudek. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Plastry ananasa gotujemy w rumie z wodą aż zmiękną. Każdy plasterek obtoczyć w cieście a następnie smażyć z obu stron. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Mus czekoladowy:

1 dojrzałe awokado
2 łyżki gorzkiego kakao
100 gr prawdziwej czekolady
3 łyżki cukry trzcinowego
4 łyżki mleka
szczypta soli morskiej

Czekoladę z cukrem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę, schłodzić w lodówce.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Magda wygrała i jest NAJLEPSZA!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix