Magdalena Nowaczewska: Filet Mohary, sos pomidorowo-pomarańczowy, pesto z kolendry

160709MIS108.JPG
160709MIS108.JPG

Filet Mohary, sos pomidorowo-pomarańczowy, pesto z kolendry

Składniki:

2 filety ryby 1 łyżka mąki sól, pieprz olej roślinny do smażenia 500 g pomidorów 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku biała cebula 200 ml passaty pomidorowej Cukier trzcinowy sól, pieprz, cynamon garść dzikiej bazylii i oregano

Przygotowanie:

Filety z ryby płuczemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mąką od strony skóry i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, uważając, aby nie przesuszyć ryby. Wystarczy smażyć od strony skóry, a pod koniec polać tłuszczem drugą stronę, jeśli filet nie jest zbyt gruby.

Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory, sok z pomarańczy, redukujemy. W razie potrzeby podlewamy wodą lub passatą w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy cukrem trzcinowym, solą , pieprzem, skórką pomarańczową i szczyptą cynamonu. Na koniec posypujemy świeżymi ziołami.

Pesto:

1 pęczek świeżej kolendry 200 gr orzechów makadamia, podprażonych 200 ml oliwy z oliwek Sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 100 gr parmezanu

Blanszujemy kolendrę. Następnie do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Dolewamy oliwy i wody wg uznania. Doprawiamy solą i pieprzem.

  1. Ananas w cieście cynamonowym z musem czekoladowym

    Składniki:

    1 ananas 500 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru trzcinowego Ok. 6-7 łyżek czubatych mąki 200 ml rumu Olej do głębokiego smażenia

    Przygotowanie:

    Jajko roztrzepać z cukrem i mlekiem. Dodać cynamon, cukier mąkę. Dobrze wymieszać, aby nie pozostawić grudek. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Plastry ananasa gotujemy w rumie z wodą aż zmiękną. Każdy plasterek obtoczyć w cieście a następnie smażyć z obu stron. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Mus czekoladowy:

    1 dojrzałe awokado 2 łyżki gorzkiego kakao 100 gr prawdziwej czekolady 3 łyżki cukry trzcinowego 4 łyżki mleka szczypta soli morskiej

    Czekoladę z cukrem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę, schłodzić w lodówce.

    podziel się:

    Pozostałe wiadomości