Magdalena Nowaczewska: Polędwiczka wieprzowa old spice, ogho, placki niame, karaibskie zioła

Sekcja Specjalna - Książka przepisów |
Magdalena Nowaczewska: Polędwiczka wieprzowa old spice, ogho, placki niame, karaibskie zioła
12994798.jpg 

Polędwiczka wieprzowa old spice, ogho, placki niame, karaibskie zioła

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
avocado
kwaśno-słona śmietana (crème frache)
old spice (ziarna pieprzu z nutą korzenną)
gałązka rozmarynu
czosnek
oliwa

Składniki na placki niame:

1 łyżka stopionego masła
czarna bazylia
dzikie oregano
2 pęczki dużej cebulki dymki
3 ząbki czosnku
4 pomidory
½ szklanki oleju roślinnego
3 łyżki achote
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki crème frache
2 łyżki słodkiej śmietanki
10 dkg twardego sera paipa
garść świeżej kolendry, czarnej bazylii, dzikiego oregano, dzikiej mięty
kwiatki jaśminu
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogho:

Olej przelej do rondelka, wsyp achote i podgrzewaj do momentu aż przyprawa odda czerwony kolor. Następnie przecedź, odlej połowę na patelnię , dodaj umytą i posiekaną dymkę oraz ząbki czosnku i duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skóry i pokrój na drobne kawałki (bez miąższu).  Kiedy cebulka zmięknie dodaj przygotowane pomidory i redukuj około 15 minut, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj crème frache, słodką śmietankę, starty ser, sól, pieprz, dokładnie wymieszaj i duś kilka minut. Na koniec dopraw posiekanymi ziołami, łyżką kuminu, wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw dodatkową ilością soli oraz pieprzu.

Polędwiczka:

Polędwiczkę oczyść, umyj i osusz. Wbij gałązki rozmarynu, obtocz w rozgniecionych ziarnach pieprzu  i posyp solą z każdej strony. Polędwiczkę smaż w całości na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony (2-3 minuty).  Podczas smażenia wrzuć zgnieciony czosnek w łupinach na patelnię, aby oddał aromat. Po usmażeniu przełóż do piekarnika nagrzanego do 180° na 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i umieść mięso na kratce na 10 minut, aby odpoczęło.

Placki Niame:

Aby przygotować placki,  obierz niame,  zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odstaw na bok. Następnie odsącz z nadmiaru wody (przy użyciu sitka lub gazy), dodaj stopione masło, dwa rozgniecione ząbki czosnku, jajka,  posiekane świeże zioła, na końcu dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej dobrze olej i smaż placki, przy użyciu widelca nakładaj niedbale cienkie warstwy masy i smaż na złoty kolor. Proponuję aby po usmażeniu jednego placka spróbować i ewentualnie doprawić większą ilością soli lub pieprzu.  Placki odsącz na ręczniku papierowy dzięki temu będą chrupiące i usuniesz nadmiar tłuszczu.

 

Placki serwuj z łyżką kwaśniej śmietany, plastrami polędwiczki, ogho, udekorowane kwiatami jaśminu i plastrami avocado.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix