Marco Pierre White: Grillowany tuńczyk, z kaparami, czarnymi oliwkami, cytryną

_JW20981.jpg
_JW20981.jpg

Grillowany tuńczyk, z kaparami, czarnymi oliwkami, cytryną

Składniki:

oliwa z oliwek

1 filet tuńczyka (yellow tail tuna)

2 cytryny

ok. 150 ml białego octu winnego

ok. 150 ml cukru pudru

czarne oliwki

kapary sól

Skórkę z cytryny pokroić w cienkie paseczki. Zalać wodą i gotować, schłodzić, odlać wodę, dolać trochę świeżej wody i znowu zagotować. Czynność powtórzyć trzykrotnie. W ten sposób usuwamy ze skórki jej goryczkę i pozbędziemy się nadmiaru kwasowości. uzyskamy naturalny smak cytryny.

Ocet z białego wina wymieszać z cukrem pudrem (w równych ilościach). Zagotować. W ten sposób powstanie syrop. Wlać do naczynka, a następnie dołożyć przegotowaną wcześniej trzykrotnie skórkę z cytryny.

Kapary zalać oliwą z oliwek i postawić naczynko na brzegu grilla, by lekko je podgrzać. Oliwki pokroić na cienkie paseczki i również zalać oliwą z oliwek, podgrzać jak kapary.

Cytrynę obrać ze skórki i wyfiletować. Pokroić w kostkę, odłożyć na ściereczkę, aby odcisnąć część soku. Zalać oliwą z oliwek i bardzo lekko podgrzewać na brzegu grilla.

Do krystalicznej soli dodać odrobinę wody, by szybciej rozpuszczała się w ustach i stała się mniej agresywna.

Zioła pozostawić w całości namoczone w wodzie.

Filet z tuńczyka posmarować oliwą, przyprawić solą. Ułożyć na rozgrzanym grillu. Czas grillowania zależy od grubości mięsa (1,5 cm grillować po 1,5 min, z każdej strony).

W trakcie grillowania wyciskamy na rybę sok z cytryny.

Tuńczyka wyłożyć na podgrzany talerz, położyć pokrojone oliwki, kapary, skórkę z cytryny, cytrynę, oraz polać oliwą z cytryny oraz syropem. Dekorować świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości