Marek Pukas: Fondant czekoladowy i sorbet

Marek Pakus
Marek Pakus

Składniki :

200 g gorzkiej czekolady 120 g masła 90 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania 2 banany mrożone truskawki 1 szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj masło delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W drugiej miejsce 4 jajka i 1 żółtko dokładnie roztrzep, wsypując powoli cukier. Następnie do masy jajecznej dodawaj powoli przestudzoną czekoladę, a pod koniec 2 łyżki mąki. Energicznie wymieszaj w celu uzyskania jednolitej masy. Dopraw szczyptą ostrej papryki. Foremki do zapiekania wysmaruj cienko masłem. Do tak przygotowanych foremek wlej masę czekoladową. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 9-10 min. Fondanty są gotowe gdy ich wierzch jest lekko wypieczony. Gotowe posyp cukrem pudrem. Podawaj ciepłe z dodatkiem zblendowanych truskawek i bananów.

podziel się:

Pozostałe wiadomości